БРАЗИЛ НЕ ДА СВОЈЕ ЛЕОПАРДЕ УКРАЈИНИ

Leopard 1A5 BR ( Forças Armadas Brasileiras,)

После избијања украјинског сукоба, Запад је упорно захтевао од бразилског руководства да удовољи захтеву Кијева да украјинским Оружаним снагама обезбеди оклопна возила Guarani на комерцијалној основи. Због неслагања надлежних, Немачка је блокирала извоз ове опреме, пошто су неки делови били немачког порекла.

После тога, бразилска одбрамбена индустрија је пронашла нове добављаче и покренула делимичну супституцију увоза. Постигавши одређене успехе у овој области, поставља се много амбициознији задатак – да успоставимо сопствену производњу јединица за тенк Leopard 1A5BR, који је у оперативној употреби у бразилској војсци.

Потреба за тим је појачана чињеницом да су након почетка испорука Leopard 1/2 Украјини хитно почели радови у Европи на обнављању ових врста возила, што је довело до акутног недостатка резервних делова за њих на светском тржишту.

Као резултат тога, како је наведено у публикацији Tecnologia & Defesa, бразилско Министарство одбране почело је да спроводи програм модернизације компоненти тенка Leopard 1A5BR, консолидујући локалну индустрију око овог пројекта.

“Потребан је процес национализације кроз заједнички развој нових резервних делова намењених замени оригиналних производних делова”. ово је навело Министарство одбране Бразила.

Центар нових надлежности требало би да буде војни арсенал у Сао Паулу (AGSP).