БАР М1918, АМЕРИЧКА АУТОМАТСКА ПУШКА ИЗ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

americanrifleman.org

Славни амерички конструктор Џон Бровинг (John Browning) конструисао је аутоматску пушку (лаки пушкомитраљез), називајући је “ватра у ходу”. Била је то аутоматска пушка “бровинг” (Browing Automatic Rifle – BAR) 0,30 инча (7,62 мм), која је била неколико седмица у борби на западном фронту пре него што се завршио Први светски рат.

americanrifleman.org

После рата у наоружање су је усвојиле неке земље, а у САД је постала оружје за подршку одељењу, па су је Американци 1941. године, други пут понели у светски рат.

Као пушка она никада није била успешна, иако су је њени амерички корисници много ценили, можда више због националног осећања и поноса, него ншто су ценили њене карактеристике.

БАР М1918 је класични пример компромиса, који не удовољавају ниједном захтеву. Као пушкомитраљез је прелагана а оквир од 20 метака премал – што се схватило још 1918. године, кад је произведен оквир са 40 метака али је то само за противавионску одбрану, јер се са тим већим оквиром пушком није могло гађати с ножица.

Као пушка је претешка и имала је премало предности над полуаутоматском пушком Гаранд М1.

И тако је, у каснијем раздобљу рата, затражено од полигона у Абердану да испита могућност давања пушци Гаранд М1 оквира већег капацитета и аутоматске паљбе, после чега би БАР била избачена из одељења.

Како се том захтеву није удовољило, БАР је остао у наоружању до краја Корејског рата, а да се став Американаца о њој није променио.

Ратна каријера БАР је импресивна, јер су је амерички војници носили на свим ратним поприштима. После Другог светског рата, Американци су продали велике количине ове пушке. Тако да је БАР учествовала у више локалних сукоба, који су вођени од 1945. године. Вићена је и током рата у Вијетнаму.

У САД су различите фабрике за време рата произвеле 350000 примерака овог наоружања али је произвођена и у Белгији и у Шведској.

Данас представља, вредан музејски експонат.

ТТ подаци за БАР

Метак: 30.06 спрингфилд, 0,30 инча (7,62х63 мм) М1906.

Дужина: 1219 мм.

Маса празног оружја: 7,28 кг.

Дужина цеви: 610 мм.

Капацитет оквира: 20 метака.

Теоретска брзина гађања: 500 метака у минути.

Почетна брзина зрна: 807 м/с.