АРИТЉЕРИЈСКИ СИСТЕМ А-222 „БЕРЕГ“ НОВИ РУСКИ АДУТ НА ПОЉИМА УКРАЈИНЕ И ЧУВАР ДЊЕПРА

Foto: Printscreen Youtube/Оружие Военная техника Армия Weapons Technic Army

Најновији артиљеријски систем који се појавио на бојном пољу Украјине је и руски самоходни артиљеријски систем „Берег“ (Обала) који је био препознатиљив као систем који користи обалска артиљерија за заштиту лука и важних поморских упоришта.

Сада у оквиру формирања Дњепарске флотиле, стиже и нови артиљеријски систем, који је нашао борбену примену.

Обалска артиљерија некада је била веома важна и пресудна у заштити објекта морнаричке инфраструктуре. Са употребом противбродских обалских ракета значај обалске артиљерије се смањио, а са деценијама потпуно нестао. Посебно на мети удара су била вучна оруђа или стационарна укопана у стење или бетонске бункере уз обалу који су лако могли да буду уништени. За брзо уништавање десантних чамаца и бродова као и пливајућих тенкова који су се приближавали обали упркос масовном развоју ракета, артиљерија је постала и даље пресудна.

Тако се родила и идеја о мобилним артиљеријским системима обалске артиљерије. У тим размишљањима највише је отишао Совјетски Савез који је пред сам колапс и нестанак произвео самоходни артиљеријски систем „БЕРЕГ“ , који може уништити површинске циљеве на мору, у близини обале, али и да се користе као оруђа за гађање копнених циљева.

Систем се састоји од станице за управљање ватром, возило за логистичку и борбену подршку и шест самоходних артиљеријских оруђа калибра 130 мм. Сва возила из артиљеријске батерије чине тешка возила повећаних способности марке МАЗ 543М у конфигурацији 8х8. Возило има способност савлађивања лошег трена, ноћно осматрање , што омогућава брзу промену борбеног положаја по завршетку борбеног задатка и прелазак на нови ватрени положај у условима примене активних и пасивних ометања у свим временским условима.

Особина овог артиљеријског система је и то што могу ови шест оруђа да делују и децентрализовано кориштењем њиховог оптичко-електорничког нишанског система, систем за навођење балистичког рачунара и ласерског даљиномера.

Снабдевање енергије артиљеријске батерије решен је уз помоћ дизел генератора који се налази у саставу возила за подршку. Иначе свако возило артиљеријског система „БЕРЕГ“ имају и аутономни систем напајања што омогућава преживљавање неколико дана.

Главни део артиљеријског система „БЕРЕГ је борбена станица А-222 која има топ калибра 130 мм који је уграђен у куполу која се може окретати и ротирати на обртном постољу. Купола омогућава паљбу у широком азимуту у подручју + и – 120 степени. Унутар куполе елевација топа је од -5 до +50 степени. Навођење топа на циљ је аутоматски по дигиталном коду добијеном од борбене станице.

Овај артиљеријски систем А-222 може да аутономно борбено делује када није у вези са борбеном станицом или возилом борбене логистичке подршке. Таква могућност потпуно аутоматског деловања сваког од шест артињеријских оруђа повећава могућност преживљавања система у целини.

У куполи се налазе: командир, нишанџија и четири послужиоца . Командир има код себе систем за управљање ватром, навођење, подаци о муницији, противпожарни систем, оптоелекторнским командним уређајима за ноћно претраживање, балистичким рачунаром, планшетом за уатономни рад, радио станицом унутрашњом спољном и комуникацијском опремом за осветљење и грејање и вентилацију. Нишанџија поседује оптичке уређаје за нишањење и светлосном интеркомуникацијском опремом.

Радна места двојице послужиоца организована су симетрично са обе стране топа, а радна места двојице послужиоца позади организовани су уз складишта граната и уређај за пуњење. У самом оружју могуће је превести 40 граната. Унутар кабине уграђени су и снажни вентилатори за прочишћавање ваздуха и избацивање заосталих барутних гасова за време паљбе.

Командна станица

Командну станицу “ артиљеријског система „БЕРЕГ“ састоји се од система за управљање ватром БР-136 са радарским оптоелекторнским и нишанско претраживачким каналом и помоћном опремом за одржавање комуникације са возилима артиљеријског система и осигуравања нормалног живота особљу.

Систем за управљање ватром БР-136 обезебеђује кружни или ТВ-оптичку контролу површине мора у свим временским условима . Систем може бити оперативан и у условима активног и пасивног ометања. СУВ омогућава праћење четири радарска циља од чега два могу бити уништена у исто време. Употребом параметара кретања праћеног циља СУВ израчунава пун угао за свих шест оруђа у режиму централног навођења и увођењем балистичких и меторолошких корекција за свако од шест оруђа у оносу на командну станицу. Обезебеђена је пуна аутономија свих процеса од израчунавања параметара укључујући и аутоматску корекцију ватре по радарским осматрачким местима пада гранате. Канал за управљање ватром ради у појединачном моду везаним артиљеријским системом дечујући против морских, обалских или копнених циљева. СУВ БР-136 омогућава појединачну ватру, али и режим 2, 4,6,8,10 и 12 граната у минути. Процес ватре се проказује на монитору командира батерије који може да прати азимут и домет и добија информације од осамтрачких станица или хеликоптера за корекцију ватре.

Иначе унутрашњост возила подељена је на пет целина: моторно, антенско, високофреквенцијско, радарско-оператерско и оператерско одељење. У оперативном одељењу налази се место командира батерије, официра за контролу ватре командира централне станице, артиљеријског електирчара, електрорадиометријског оператера. На радарском месту командира станице постављени су уређаји за навигацију, везу и сигнализацију и осматрачко претраживачки нишански уређај, склопиви столови за рад са топографским картама. На предњем делу возила изнад возача уграђена су два клима уређаја, један за вентилацију инструмента система, а други за климовентилацију простора за смештај послуге.

Возило борбено логистичке подршке

Служи за напајање енергијсом система „БЕРЕГ“. У кућишту возила уграђена су два дизел агрегата јачине 380 и 220V, 50 Hz и снаге 30kW. Капацитет горива омогућава рад до седам дана. На крову је уграђен митраљез калибра 7,62 мм који обезебеђује одбрану од напада. Возило поседује опрему за АБХО заштиту. У возилу се налазе и просторије за смештај посаде двособни или четворосбни одељци који омогућавају квалитетан одмор посаде у промењивом режиму. Возило поседује и кабину за сушење одеће електричним грејачима и вентилатроеима. Возило поседује и индивидаулни систем заштите АБХО, лично наоружање и преносним акумулаторским светиљкама. У возилу је такође смештена трпезарија за заједничке оброке и кухиња. Трешпезарија је капацитета четири осбе. Кухиња има способност припреме оброка за 10 особа у трајању од седам дана. Послуга броји четири члана.

Тактичко техничке карактеристике артиљеријског оруђа „БЕРЕГ“

Калибар: 130 мм

Брзина ватре: 10 граната у минути

Tип гранате: једноделни

Минимални домет: 20 км

Маса возила 43.700 кг

Димензије возила: дужина 12,95 м, ширина 3,2 м, висина 3,9 м

Број чланова послуге: 8