АМЕРИЧКИ СТРАТЕШКИ БОМБАРДЕРИ B-1B LANCER СЛЕТЕЛИ У ШВЕДСКУ! РАЗМИШЉА СЕ СТАЛНО БАЗИРАЊЕ НА БАЛТИКУ

Foto: Axel Öberg/Försvarsmakte


Два стратешка бомбардера B-1B Lancer који припадају Bomber Task Force (BTF), а који су базирани у Великој Британији слетели су данас први пут у 2024. години у ваздухопловну базу Luleå-Kallax. Ово је други пут да бомбардери овог типа слећу у Шведску. Први пут то је било 2023. години.

„Ово је историјски догађај. У овим тешким временима и док се чека чланство у НАТО-у, важно је имати јаке партнере. Поновили смо заједничке вежбе са Оперативном групом бомбардера где смо увежбавали цео ланац, од пратње и везе до дејства оружја и сада предузимамо следећи корак у нашој сарадњи базирајући B-1B Lancer на тлу Шведске, каже заменик ваздухопловства Шеведске бригадни генерал Томи Петерсон.

САД су, заједно са Финском, најважнији партнер Шведске у сарадњи. 2016. године потписано је писмо о намерама између Шведске и САД које укључује билатералне вежбе.

„Видели смо када су нашиB-1B Lancer слетели на тло Шведске у пратњи шведског ЈAS 39 Gripen. БТФ има задатак да води операције широм света, ми доприносимо стабилности и повећавамо спремност за операције када и ако је потребно. Што више можемо да се интегришемо са другим оружаним снагама, то смо спремнији да се суочимо са изазовима заједно сада и у будућности, каже бригадни генерал Брајони Терел заменик директора за стратегију, планове и политику Европске команде САД, Америчког ваздухопловства.