АМЕРИЧКИ ШПИЈУНСКИ АВИОНИ ПОНОВО ЛЕТЕ ИЗНАД СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ! ПЈОНГЈАНГ: АКО НАСТАВИТЕ ПОЧЕЋЕМО ДА ОБАРАМО

FOTO: PRINTSCREEN/TWITTER

Министарство одбране Северне Кореје огласило се саопштењем у коме наводи да је у последњих осам дана пратило известан број америчких осматрачких летова који су током извиђања упадали у ваздушни простор Северне Кореје изнад Јапанског и жутиг мора.

Северна Кореја навела је да је регистрован лет осматрачких извиђачких платформи РЦ-135, У-2С, стратешке беспилотне летелице RQ-4 Globalhawk.

Министарство одбране Северне Кореје упозорило је САД да не дају гаранције да такви осматрачки летови, ако се наставе у наредном периоду, да ће имати безбедан лет. Заправо власти у Пјногјангу најавили су да ће у будућности, ако се ови летови наставе, те летелице бити оборене.

„Посебно у Источном мору, стратешки извиђачки авиони америчког ваздухопловства су неколико пута нарушили ваздушни простор Демократске Народне Републике Кореје за десетине километара“, навео је неименовани портпарол у саопштењу које је пренела КЦНА, користећи званични назив Северне Кореје.

„Не постоји гаранција да се шокантан инцидент, попут пада стратешког извиђачког авиона америчког ваздухопловства изнад Источног мора, неће догодити“, додао је званичник Северне Кореје.

Иначе последњи лет америчког шпијунског авиона У-2С забележен је 9 јуна уз саму демилитаризовану зону.

Портпарол је такође критиковао планирано америчко распоређивање нуклеарне подморнице на Корејском полуострву као „озбиљну претњу“ регионалном миру.

Оно што је интересантно је да се спомиње у овом случају инцидент из 1969. године када је изнад Јапанског мора оборен амерички извиђачки авион ЕЦ-121 “Warning Star” америчке морнарице када га је пресрео свернокорејски МиГ-21 и оборио ракетом. У овом инциденту летелица две земље страдао је 31 члан посаде америчког авиона.