АКЦИЈА СПЕЦИЈАЛАЦА SHAYETET 13: АНАЛИЗИРАМО ОБЈАВЉЕНЕ КАДРОВЕ

Видео-снимак дела недавно изведене акције припадника Shayetet 13, елитне sayeret јединице израелске морнарнице, привукао је велику пажњу у јавном простору.

Пажљиво цензурисана верзија снимка је пуштена 12. октобра — скоро недељу дана након реализоване тактичке акције, имајући у виду да многи извори извештавају да је изведена у суботу, 7. октобра. Кадрови са видео-снимка су из акције напада и заузимања израелске војне испоставе у Суфи, на граници са Газом, коју су претходно заузели борци Хамаса. Овакав потез израелског министарства одбране упадљиво иступа из досадашње праксе, имајући у виду о каквој је јединици реч. Наиме, Shayetet 13 је једна од најстаријих sayeret јединица, званично основана током 1949. године. Јединице sayeret могле би се данас, простије, категоризовати као извиђачке јединице, специјализоване намене, а Shayetet 13 је специјализована за извођење дејстава иза непријатељевих линија, првенствено у воденом окружењу, на копну, односно из ваздуха и током деценија је прикупила изузетно борбено искуство, изградивши и висок углед у оквиру израелских оружаних снага.

Намеће се питање зашто је овај видео-снимак пуштен управо у моменту када су израелске оружане снаге интензивно ангажоване у оружаним сукобима на територији земље. Према мишљењу аутора, реч је о психолошко-пропагандној активности израелског министарства одбране. Наиме, у кадровима са акционе камере једног од специјалаца се могу видети моменти интензивне блиске борбе у урбаном окружењу (енг. close quarters battle), током којих израелски специјалци веома увежбано, контролисано, присебно освајају простор, отварају и покривају борбене углове, чисте просторије и на крају успешно извршавају запланиране задатке. Кадрови који убедљиво потврђују да је акција успешно реализована и да је простор војне испоставе у потпуности стављен под контролу су кадрови у којима специјалци на носилима извлаче рањеника, што је радња која се, по правилу, изводи када је непосредно окружење обезбеђено. Такође, треба узети у обзир и кадрове у којима специјалци повицима обавештавају људство у објекту, највероватније заробљене или забарикадиране пријатељске снаге, у који спремају упад  да су они Shayetet 13 и да остану у склоништу, да ће их ускоро извући. Сви ови кадрови шаљу изузетно упечатљиву поруку да се израелске оружане снаге на терену интензивно боре, да остварују предност над непријатељем и, врло важно, да ослобађају и извлаче заробљене пријатељске снаге.

Коментар кадрова из акције

Озбиљнију анализу снимка из поменуте тактичке акције није захвално износити, првенствено из разлога што је верзија пуштена у јавност, очекивано, пажљиво монтирана и изузетно цензурисана, како би се, са једне стране, показала ефективност израелских специјалаца, а са друге, сакрио њихов идентитет. Разумљиво, лица припадника, али и ознаке на раменима су пажљиво цензурисани, као и крв на објектима базе, односно заробљеника. Упадљиво је што глас припадника који носи камеру са које су снимци објављени није изманипулисан у монтажи, него је аутентичан.

Из кадрова који су објављени може се закључити да су специјалци Shayetet 13 опремљени управо за блиску борбу у променљивом урбаном окружењу. Комплет индивидуалне опреме припадника је минимализован, како би се увећала покретљивост и маневрисање у скученом простору. Примера ради, балистичка заштита торзоа је остварена носачима плоча, рекло би се израелског врхунског произвођача „Agilite”. Велика већина припадника има монтиране уређаје за осматрање у ноћним условима на шлемовима, без обзира што се у снимцима јасно примећује да је акција реализована при дневној светлости. Разлог томе је претпоставка упада у замрачене просторије, што се у неколико кадрова и може приметити.

Систем „М-4”, прилагођен потребама блиске борбе у урбаној средини. Фото: YouTube printscreen

За примарно наоружање специјалци су паметно одабрали платформе „М-4” са скраћеном цеви (захвалне за маневрисање у урбаном окружењу, услед компактних димензија, добре балансираности маса и телескопског кундака), прилагођене за потребе блиске борбе, монтирањем различитих нишанских уређаја, односно ласерских обележивача циља, као и пригушивача пуцња. Пригушивачи су, поред основне намене, захвални за блиску борбу и због осетног смањивања бочних гасова при паљби, што је значајан фактор за групу специјалаца који се боре на мањем, ужем простору.