МИГ-29 ОТЕРАО НОРВЕШКИ П-8 ПОСЕЈДНОН ОД РУСКЕ ГРАНИЦЕ ИЗНАД БРАНЕЦОВОГ МОРА

Морнарички авион Р-8А Посејдон норвешког ратног ваздухопловства који је летео према руској граници откривен је изнад Баренцовог мора, па је руски борбени авион МиГ-29 подигнут у ваздух, након чега се норвешки авион окренуо, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Руска средства контроле ваздушног простора над водама Баренцовог мора открила су 14. августа 2023. ваздушни циљ који се приближава државној граници Руске Федерације. Да би идентификовали ваздушни циљ и спречили нарушавање државне границе Руске Федерације, Ловац МиГ-29 из састава дежурних снага ПВО подигнут је у ваздух Северне флоте“, наводи се у саопштењу.

Како је саопштило министарство, посада руског борбеног авиона идентификовала је ваздушну мету као патролни авион базе Р-8А Посејдон норвешког ваздухопловства.”

„При приближавању руског борбеног авиона, страни војни авион је направио полукружно окретање од државне границе Руске Федерације. Кршење државне границе Руске Федерације није дозвољено“, истакли су у Министарству одбране.

Министарство је такође навело да је лет руског ловца изведен у строгом складу са међународним правилима за коришћење ваздушног простора изнад неутралних вода без преласка ваздушних путева и опасног приближавања летелици стране државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *