АМЕРИЧКА ШТАМПА: “УКРАЈИНЦИ СУ БИЛИ ПРИМОРАНИ, ДА ПОВУКУ НЕКОЛИКО БРИГАДА С ФРОНТА ЗБОГ ВЕЛИКИХ ГУБИТАКА”

Украјинска војска је током контраофанзиве претрпела огромне губитке, не само у опреми, о чему стално пише западна штампа, већ и у људству. Према писању Њујорк тајмса (New York Times), неколико нових бригада, формираних специјално за пробијање руске одбране, потпуно је уништено.

Како наводи америчко издање, Кијев је пре контраофанзиве формирао моћну песницу од створених „пробојних бригада”, у чијем саставу су било специјално обучени војници, који су обучавана на територији европских земаља. Генералштаб Оружаних снага Украјине, планирао је да све ово треба да помогне поразу руских трупа. Међутим, испоставило се да је реалност потпуно другачија, Русија је изградила моћну одбрану против које су се срушили сви планови Кијева. Према писању Њујорк тајмса, неке од нових бригада претрпеле су тако тешке губитке да је команда била принуђена да их повуче са фронта и одведе у позадину ради попуне.

“Неке бригаде су овог лета претрпеле велике губитке током почетних фаза контраофанзиве, покушавајући да се пробију до моћне руске одбране. Најмање једна нова бригада била је толико истрошена губицима да је повучена са бојишта ради обнове”, наводи часопис.

Американци цитирају изјаву једног од команданата украјинских батаљона по имену Андреј, који је рекао да сви у Оружаним снагама Украјине верују у брзу офанзиву, пробој руске одбране и излаз на Азовско море уз заузимање Крима. Али све се показало супротно, никакав пробој се није догодио, а Азовско море и Крим и даље остају недостижни. Истовремено је признао велике губитке у својој бригади, али их није обелоданио.

“Многи су мислили да ће то бити веома брзо и да ћемо на јесен бити на Криму. Али сваки метар је веома тежак”, наводи Андреј.

Поред тога, издање је скренуло пажњу на изјаву украјинске војске у вези са америчким и европским инструкторима који су обучавали украјинске војнике. Према речима једног од официра, ниво њихове обуке био је прикладан за рат са побуњеницима, али не и са редовном војском. Имали су искуство рата у Ираку и Авганистану, али никада нису учествовали у правим борбеним дејствима са руском војском. А америчка оклопна возила која се испоручују Украјини су дизајнирана за борбу против побуњеника, а не с ватреном моћи руске војске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *