СЕРГЕЈ ШОЈГУ ОБИШАО ЗАРОБЉЕНО ШВЕДСКО БОРБЕНО ВОЗИЛО ПЕШАДИЈЕ ЦВ-90/04! ОБАВЉЕНА ДЕТАЉНА ИНСПЕКЦИЈА ВИДЕО

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао је заједно са командантом Централног војног округа прво заробљено бробено возило пешадије шведске производње ЦВ-90 које је та земља у оквиру војне помоћи предала Украјини.

Борбено возило пешадије је заробљено недавно пошто је командир убијен, а преостала поасада побегла. Комплетно возило је фактички минимално оштећено, аали изнутра је било комплетно попуњено муницијом.

Шојгуу је приказана мауниција калибра 40 мм за топо Бофорс Л 70 као и додатан опрема, маскирна мрежа за умањење термо одраза возила.

Снимак је начињен на теориторији Русије што указује да је тренутно више на снази да се западна техника зароби и преда Русији. За сада нема инофмрација, већ су у питању само нагађања да су са фронта у Русији пребачени и заробњени Бредлији, тенкови типа Леопард. Оно што је документовано јесу возила МРАП, Хамви, оклопни траснпортери М 113, YPR 756 и француски ловац тенкова АМХ-10 РЦ који је такође недавно заробљен неоштећен и послат у Русију на испитивање.

Шведска је донела одлуку у јануару 2023. да у Украјину пошаље 50 борбених возила пешадије ЦВ-90.

Фото: Принтскрин ТВ Звезда

Стридсфордон 9040Ц, је шведска верзија БВП Стридсфордон 90. За разлику од извозних верзија, Шведска је добила јачу заштиту посебно од гелера и мина.

Посада ЦВ је трочлана: команди, возач и нишанџија. Командир и нишанџија седе у куполи, док возач седи на предњем делу борбеног возила пешадије. У задњем делу може да се смести пешадијско одељење од 6 војника под пуном војном опремом. Возило је опремљено топом калибра 40 мм.

Верзија ЦВ-90/40Ц у односу на класичну верзију ЦВ-90 разликује се по додатној оклопној заштити. Пакте заштите чинили су пакети: минске заштите од противтенковских мина и противоклопних пројектила, додатну оклопну заштиту чини нови додатни оклоп који штитит посаду од делова граната са усмереним експлозивним дејством. Ласерски заштитни филтер налази се у свим перископима како би заштитио очи посаде од штетног ласерског снопа.Борбено возило 9040Ц се не користи само у међународним операцијама, већ иу обуци регрута у Шведској.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *