БОРБЕНО БЕЗПОСАДНО ДАЉИНСКИ УПРАВЉИВО ВОЗИЛО МИЛОШ! ВАТРЕНА ПОДРШКА СРПСКИМ ПЕШАДИНЦИМА

Појавио се маја месеца у Никинцима на приказу опремљености Војске Србије под називом “Челик 2017”, затим на Сајму наоружања “Парнтер” исте године и у октобру поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату. Пар година касније ушао је у наоружање Војске Србије, а виђен је и у серији Војна академија где се обрачунавао са терористима.

Фото: Министарство одбране Србије

Свима је познат под називом Безпосадно даљински управљано возило “Милош”. Овај борбени систем настао је као рад инжињера Војнотехничког института на безпосадним даљински управљивим борбеним станицама заједно са Првом петолетком наменска из Трстеника. Примарна улога нове платформе огледа се у заштити људства пружањем непосредне ватрене подршке пешадији и специјалним једницамау онеспособљавању и неутралисању појединачних групних пешадијских циљева на даљинама до 800 м.

Фото: Министарство одбране Србије

Основу ове плафтомр чини наоружање. прва верзија имала је митраљез калибра 7,62 мм М86 са пратећим борбеним комплетом 500 метака. Касније је придодат аутоматски бацач граната калибра 40 мм и дејствује на дањинама до 350 м. Посебна пажња посвећена је више на комуникацији оператера и самог возила. Пројектовани оперативни план превиђао је комуникацију на даљинама до 2 км. Аутономија рада возила износи 90 минута. Ове могућности остварене су итеграцијом савременог оптоелектронског система са дневном и термовизијском камером промењивог зума и ласерским даљиномером, а све то је интегрисано са системом за управљање ватром.

Фото: Министарство одбране Србије

У односу на остале или сличне платформе Милош може да прође кроз врата ширине 80 цм, да се пење уз степениште и да дејствује унутар различитих објеката. Ниво балистичке заштите омогућава отпорност на дејство малокалибарског оружја 5,56 мм и 7,62 мм. Оператер борбеног система је такође заштиће с обзирома на даљину од самог возила са које управља овим борбеним системом и која износи скоро до 3 км.

Фото: Министарство одбране Србије

Систем који је приказан недавно на Пасуљанским ливадама, а који је усвојила и Војска Србије указују да је ова борбена платформа добије две ручна ракетна бацача РРБ калибра 64 мм М-80 који омогућава онеспособљавање и уништавање циљева на даљинама до 800 мм дању и ноћу.

Фото: Министарство одбране Србије

Возило Милош добио је нови модел гусеница. Челичне су замењен алуминијумским.

Маса самог Малог Милоша износи 350 кг. Максимална брзина је 7 км на час.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *