ПЛАН ЗА ПОБЕДУ: ЧЛАНСТВО У НАТО, РАКЕТЕ И ДОЗВОЛА ЗА НАПАД НА РУСИЈУ. УКРАЈИНСКИ РЕСУРСИ У ЗАМЕНУ. (АНАЛИЗА)

Владимир Зеленски је најзад представио свој “План за победу” и Украјини. Са овим планом је прво путовао по Европи и Сједињеним Државама. Одредбе плана су мање-више познате од раније. Званичници из Вашингтона, који су се први упознали са планом, су га означили као “листу жеља”. Главна тачка је свакако захтев да се Украјина прикључи НАТО-у. Ипак, и друге одредбе су нарочито контроверзне јер у доброј мери осликавају страхове због којих је Русија и започела рат.
5 ТАЧАКА «ПЛАНА ЗА ПОБЕДУ»

Прва тачка «Плана за победу» се односи на позив Украјини да се прикључи НАТО-у чак и пре краја рата. Русија је пре рата тражила гаранције да до овога неће доћи. Није их добила и почео је рат. Чланство у НАТО је захтев који се може посматрати и као највиша понуда у игри ценкања. Максималистички захтев Кијев види као могућност да као “утешну награду” добије чланство у ЕУ.

Друга тачка се тиче наставка операција на руској територији и укидање ограничења на нападе на територију РФ. Кијев предлаже “заједничко обарање руских авиона са партнерима, ширење употребе украјинских БПЛ и ракета; приступ обавештајним подацима партнера”. Поставља се питање – зар последњи део овог захтев већ није у реализацији.

Трећа тачка подразумева један од највећих страхова Москве. Зеленски тражи распоређивање “ненуклеарног стратешког пакета одвраћања” на територији Украјине. Овај захтев је уско повезан са првим, који предлаже чланство у НАТО. Он је неприхватљив за Москву.

Ипак, у 4. тачки Украјина за узврат нуди своје ресурсе. Трампа је увијена у обланду “економске сарадње”. Тачка говори о “развоју стратешко-економског потенцијала Украјине и појачање санкција против Русије. Европа и САД могу започети извлачење и заштиту украјинских ресурса, иначе ће их Русија запосести”. Другим речима, Европа и САД су позвани да узму украјинске ресурсе, иначе ће их Руси отети.

Пета тачка предлаже “да контингент САД у Европи након рата буде замењен украјинским војницима, који ће користити своје искуство за јачање одбране НАТО-а и Европе”.

Изузев 4. и 5 тачке, које практично представљају компензацију и начин да Америка и Европа зараде на патњи Украјинаца, око осталих тачки нема консензуса ни у Европи ни у САД. Копља се ломе већ сада, у вези давања дозволе да се оружјем дугог домета гађа РФ. Прва тачка, која прокламује украјинско чланство у НАТО-у, је нескривена геополитичка жеља Алијансе, уз услов да је Украјина прошла све реформе. Тачка трећа је повезана са првом и представља животно питање за Москву. Гледајући тачке плана, стиче се утисак да је мир 2025. заиста могућ, али под условима које Зеленски не жели.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *