ЗЕЛЕНСКИ ИЗЈАВИО ДА ЈЕ УКРАЈИНА ФАКТИЧКИ У РАТУ СА СЕВЕРНОМ КОРЕЈОМ И ИРАНОМ И ПРЕДСТАВИО „ПЛАН ЗА ПОБЕДУ“

Владимир Зеленски је у свом обраћању пред украјинском Радом изјавио да је „Украјина фактички у рату са Северном Корејом и Ираном“. У Ради прихваћен „План за победу“. Прва тачка плана предвиђа улазак Украјине у НАТО. Хладан туш из Вашингтона: „Украјина још не може ући у НАТО“.

Образлажући свој “План за победу” Зеленски се прво обрушио на Северну Кореју. „Породица Ким држи 20 милиона Корејаца у ропству. Наша обавештајна служба је забележила пренос оружја и људства у Русију. Они ће бити радници који ће мењати погинуле Русе или постати борци. То је учешће друге државе у рату”. После оптужби на рачун Кореје, Зеленски се осврнуо и на Техеран. “Ирански режим подржава Путина”. Добили су пацке и Кинези, за које Зеленски тврди да се не супростављају Путину.

Док су га посланици Раде потиштено слушали, Зеленски је донео неочекиван закључак: “уколико нам партнери не помогну Путин ће тако силно ојачати да га следеће године дипломатија неће зауставити. Украјина мора да победи”, завршна реченица је донела аплауз у Ради.

Из Сједињених Држава је врло брзо дошао хладан туш у виду изјаве да Украјина није спремна за НАТО.

У очи упада видна летаргија која је владала у Ради. Стиче се утисак да ни политичка елита Украјине не верује у „План за победу“.

Западни аналитичари и медији су протекле 2 и по године лицитирали са роком пропасти руске економије и краха војске. Говор украјинског председника је сада  у супротности са наративом који је владао годинама. Одједном се стиче утисак да је Путин (Русија) неуништив. Зеленски у својим говорима нарочито подвлачи наредна 3 месеца и 2025. годину. “План за победу” није донео значајније новине осим списка жеља. Стиче се утисак да у њега не верују ни у Америци, ни у Европи, па ни у самој Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *