ПРОГЛАШЕНА ЕВАКУАЦИЈА ГРАДА КУПЈАНСК! РУСИ ЗАУЗЕЛИ СЕЛО НЕВСКО

Украјинске власти прогласиле евакуацију града Купјанск. Оружане снаге Руске Федерације заузеле су село Невско у Луганској области, на правцу према граду Лиман. Овај фронт постаје све активнији, нарочито област која се налази на левој обали реке Оскол.

Украјинске власти почеле су да евакуишу администрацију, снаге безбедности, као и становништво из града Купјанск. Према не потврђеним информацијама у граду ће наступити рестрикције струје и гаса. Руски извори тврде да је админстрација града донела такву улогу суочена са напретком Оружаних снага Русије у правцу града. Ова теза није сасвим прецизна, ако се узме у обзир да на овом фронту Руси далеко спорије напредују него на другим правцима. Ипак, положаји Оружаних снага Украјине се налазе са леве стране реке Оскол, што их излаже својеврсној клопци. Због сталних бомбардовања мостова преко реке, за ОСУ би можда било боље да се повуче на изгледније позиције. У том смислу могу да се повуку и у западни део Купјанска који је са десне обале Оскола.

Оружане снаге Руске Федерације су првобитно заузеле Купјанск на почетку рата, али је напуштен 2022. године у јесен. Нарочите борбе су се водиле за насеље Синовка, недалеко од града. Значајније одредиште Руса може бити насеље Петропавловка. Кроз ово насеље пролази најважнија саобраћајница која повезује Купјанск и ОСУ које се налазе даље на истоку.

Село Невско се налази јужније и административно припада Луганској области, сада Републици. Овде је фронт знатно шири па по ОСУ нема критичне опасности. Ипак, освајање села има значај тактичког карактера и ставља у лош положај изложене снаге украјинске армије на југу.

2 коментара на “ПРОГЛАШЕНА ЕВАКУАЦИЈА ГРАДА КУПЈАНСК! РУСИ ЗАУЗЕЛИ СЕЛО НЕВСКО

    1. Није овде ствар у Руском напредовању кроз Луганску област. Овде је ствар да су Украјинци почели да се рационалније понашају. Евакуација града није само евакуација. Кад год се неки град евакуисао, више је погинулих било кад је он био празан, него да је он био пун. И грађана и војске. Оде администрација сва, народ са њом а ко остане? Па разне врсте мина и ко зна колико диверзаната. Ко зна колико су иновација и техничких решења у Купјанску оставили и поставили, за тестирање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *