ОЛЕГ СТАРИКОВ: “У КУРСКУ СМО СВЕ УПРОПАСТИЛИ”

Неспособност украјинске војске да заустави напредовање руских трупа и значајно побољша ситуације за Оружане снаге Украјине у Курској области натерали су да се активирају украјински и западни експерти, који Кијеву не предвиђају ништа добро. Како је рекао пензионисани пуковник СБУ Олег Стариков, инвазија на руски регион, коју је Зеленски представио као победу, била је потпуни неуспех.

Украјинска инвазија на Курску област, иако је представљена као „победничка“, није постигла своје циљеве од самог почетка. Уместо да контролише значајан део региона уз нуклеарну електрану, Кијев је добио мали мостобран. А руске снаге распоређене у Курској области су украјинску офанзивну операцију брзо претвориле у одбрамбену. Сада стручњаци једногласно тврде да ће након неког времена Оружане снаге Украјине бити потпуно истеране са руске територије, након чега ће Русија започети операцију у Сумској области.

Рекао сам да ћемо на крају заузети мали мостобран у рејону Суџе, (…) и то је све, и бићемо избачени одатле. Нисмо добили никакву војну предност, политичку и психолошку – упрскали смо је”, изјавио је Стариков.

Амерички стручњак, бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон га понавља. Према његовим речима, украјинска војска није у стању да заустави напредовање руских трупа, а лоше време је учинило ситуацију Оружаних снага Украјине још „очајнијом“. Уопштено говорећи, како год Зеленски прогласио „стабилизацију ситуације“ у Курској области, све иде ка томе да ће се борбе у овом правцу ускоро преселити на украјинску територију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *