60 АВИОНА ИЗ 13 ЧЛАНИЦА НАТО ЗАПОЧЕЛО НУКЕЛАРНУ ВЕЖБУ НА СЕВЕРУ ЕВРОПЕ! ДА ЛИ ЈЕ ОВО НОВА ПОРУКА МОСКВИ У ЕРИ ПРЕТЊИ АТОМСКИМ НАОРУЖАЊЕМ?!

Летови су фокусирани на подручје Северног мора и околне земље, укључујући Белгију, Данску, Немачку, Холандију и Уједињено Краљевство

НАТО је данас започео своју годишњу вежбу тактичког нуклеарног оружја у Европи. Позната под називом Steadfast Noon, ова двонедељна вежба укључује више од 60 авиона из 13 земаља и више од 2.000 припадника особља, према саопштењу НАТО-а. То је нешто веће од прошлогодишње вежбе која је укључивала „до 60“ авиона.

Вежба се заједнички организује у Белгији и Холандији, на ваздушним базама Клајне Брогел и Волкел. Летови су фокусирани на подручје Северног мора и околне земље, укључујући Белгију, Данску, Немачку, Холандију и Уједињено Краљевство. НАТО наводи да је у вежбу укључено укупно осам база.

Међу учесницима су следеће земеље: Белгија (Ф-16), Чешка Република ЈАС-39, Данска Ф-16, Финска Ф/А-18, Немачка Панавиа торнадо оспособљен за ношење нукеларног наоружања, ЕФ-2000, Грчка Ф-16, Италија Панавиа Торнадо оспобљен за ношење нукеларног наоружања. Холандија Ф-35А оспобљен за ношење нукеларног оружја, Пољска Ф-16, Румунија Ф-16, Турска Ф-16, Ујединњено Крањевство ЕФ -2000 Тајфун у Ф-35Б, САД Ф-35А, Ф-15Е, Б-52Х.

Вежба се поклапа са великим надоградњама које се тренутно спроводе на већини нуклеарних база у Европи. Ова модернизација укључује побољшање безбедности подземних трезора где се чува америчко нуклеарно оружје, подземне каблове и системе нуклеарне команде и контроле, као и објекте неопходне за нове ловце-бомбардере F-35A са нуклеарним капацитетом.

У неколико нуклеарних база у Европи недавно је почела транспорт специјалних платформи за утовар, које користе амерички авиони C-17 за транспорт нуклеарног оружја и пратеће опреме. То укључује базе Клајне Брогел у Белгији, Геди у Италији и Волкел у Холандији. Нове платформе у Гедију и Волкелу.

У овогодишњој зони вежбе Steadfast Noon, база Клајне Брогел у Белгији прошла је кроз обимне надоградње објеката за одржавање оружја, укључујући јединицу америчког ваздухопловства 701. ескадрила за подршку муницији (MUNSS) – јединицу одговорну за физичку безбедност и одржавање оружја, као и за предају оружја ваздухопловним снагама земље кориснице, ако се то нареди. Поред тога, додата је велика писта за авионе C-17A који транспортују нуклеарно оружје, уз зону где се претпоставља да се налази нуклеарно оружје.

За сада базе у којима се налази нукеларно наоружање авионске бомбе Б61 су Волкел, Клаине Боргел Булхел, Авиано и Геди у Европи и Инџирлик у Азији. У резерви се налазе РАФ Ланкенхетх, Норвенич, Рамштајн, Араксос у Грчкој и Беликесир и Акинци.

Бројно стање нуклеарног наоружања у Европи:

Белгија Клаине Боргел 15 Б61-3/4, Немачка Булхел 15 Б61-3/4, Италија Авиано 20 Б61-3/4, Геди 15 Б61-3/4, Холандија Волкел 15 Б61/3/4, Турска 20 Б61/34. Иначе у току је фаза замене свих тактичких нукеларних бомбиБ61-3/4 са верзијом Б61-12. Иначе укупно НАТО на тлу Европе однсно Евроазије има укупно 100 нукеларних бомби у 5 држава и 6 ваздухопловних база.

Нуклеарна авио-бомба Б-61 је једно од најзначајнијих тактичких нуклеарних оружја у арсеналу Сједињених Америчких Држава, а користе је и неке земље чланице НАТО-а у Европи у оквиру програма заједничког нуклеарног одвраћања. Овде су основни подаци о бомби Б-61:

Основне карактеристике:
Тип: Термонуклеарна авио-бомба.
Произвођач: Лос Аламос Национална Лабораторија.
Прва верзија: Бомба Б-61 је ушла у службу током 1968. године.
Тежина: Око 320 кг.
Дужина: Око 3,56 метара.
Пречник: Око 33 центиметра.
Врста детонације: Бомба може бити подешена за експлозију у ваздуху или на земљи.
Различите верзије:
Б-61 је развијен у неколико различитих модела, од којих сваки има различите карактеристике и могућности:

Б-61-3 и Б-61-4: Ове верзије су “тактичке” нуклеарне бомбе са подесивом снагом, што омогућава подешавање јачине експлозије у зависности од ситуације. Снага детонације може да варира од 0,3 килотона до 170 килотона.
Б-61-7: Стратешка верзија са снагом до 340 килотона.
Б-61-11: Верзија прилагођена за продор у земљу (bunker buster), са снагом до 400 килотона, осмишљена за нападе на утврђене подземне циљеве.
Најновија верзија: Б-61-12
Б-61-12 је најмодернија верзија бомбе и укључује неке значајне технолошке надоградње: Систем вођења: Б-61-12 је опремљена системом за навођење који значајно повећава прецизност, чиме се смањује потреба за већом снагом експлозије. Подесива снага: Као и претходне верзије, има опцију подешавања јачине експлозије од 0,3 до 50 килотона.
Модуларност: Б-61-12 може да замени неколико ранијих верзија и тиме поједностави логистику и одржавање.
Намена:
Б-61 је осмишљена као средство одвраћања које може бити коришћено у тактичким (на бојном пољу) и стратешким сценаријима. Њен значај у НАТО-у лежи у томе што је део нуклеарне стратегије заједничке одбране, при чему америчко нуклеарно оружје може бити смештено у европским земљама као што су Белгија, Немачка, Италија, Холандија и Турска.

Носачи:
Б-61 може бити испоручена разним авионима, укључујући:

F-16 Fighting Falcon,
Торнадо (Panavia Tornado),
F-35 Lightning II (најновија верзија Б-61-12 је интегрисана са овим авионом),
B-2 Spirit (бомбардер за стратешке мисије).
Б-61 се сматра кључним оружјем за нуклеарно одвраћање САД и НАТО-а, са могућношћу прецизних напада, уз могућност смањивања нежељених колатералних штета, што је од великог значаја за модерно ратовање.

Један коментар на “60 АВИОНА ИЗ 13 ЧЛАНИЦА НАТО ЗАПОЧЕЛО НУКЕЛАРНУ ВЕЖБУ НА СЕВЕРУ ЕВРОПЕ! ДА ЛИ ЈЕ ОВО НОВА ПОРУКА МОСКВИ У ЕРИ ПРЕТЊИ АТОМСКИМ НАОРУЖАЊЕМ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *