КИНЕСКИ HIMARS PCL-191 ГАЂА ДОК СЕ ТЕНЗИЈЕ ОКО ТАЈВАНА ПОДИЖУ

Кинески „Хајмарси“ вежбају за Тајван. Команда 73. артиљеријске бригаде је у оквиру вежбе организовала премештање људства и технике на полигон у северозападном правцу. Вишецевни ракетни бацачи PCL-191 су кинески пандан Himars-а и руског Торнада. Ова бригада је одговорна за територију Тајванског мореуза. Данас око Тајвана нарочито напето.

Укупна дужина маршруте износила је 3000 км. Вршена је возовима, а и сама техника је у маршу прешла део пута. По доласку на место, лансери су напуњени комплетима са муницијом и након тога се седам мобилних лансера PCL-191 распоредило на ватрене положаје и извршило вежбовно гађање.

Ови кинески ВБР имају домет од 70 до 480 километара. То значи да могу да гађају јапанска острва Јонагуни и Исигаки “иза” Тајвана. Поред основног модела, постоје варијације које могу испаљивати специјализоване ракете, укључујући оне за прецизно гађање. Гађа у различитом калибру – 300/370/380/750 мм. Лансер је високо мобилан, на оклопљеној шасији 8х8.

Јединица која је вежбала гађање је одговорна за Тајвански мореуз, па је ово још једна порука властима Тајвана и њиховим америчким савезницима. Напомињемо већ раније је армија Кине изводила гађање PCL-191 у правцу Тајвана. Када је Ненси Пелоси посетила Тајван у августу 2022. године и током вежби Народне армије “Заједнички мач” и 73. артиљеријске бригаде у априлу текуће године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *