ТУАРЕЗИ ДРОНОВИМА НАПАДАЈУ ВАГНЕР У МАЛИЈУ

Туарези у Малију су почели да користе дронове за бацање експлозивних направа на положаје групе «Вагнер». Верује се да су прошли обуку вероватно од стране Украјинаца. Након крвавог јула, када су припадници Вагнера крваво маскарирани, постало јасно да Украјина активно подржава Туареге у Малију. Украјински ГРУ се прво јавно хвалио, а након међународног скандала почео да се ограђује од помоћи Туарезима.
ТУАРЕЗИ КАО САВЕЗНИЦИ УКРАЈИНАЦА, ОКРЕНУЛИ СЕ ПРОТИВ ГАДАФИЈА

Крајем јула снаге “Вагнер” упале су у заседу туарешких побуњеника у близини Тинзауетена на алжирској граници. Малијска војска је признала значајне губитке, али није обелоданила детаље. Руска медија су известила о двадесет погинулих припадника групе Вагнер, док су побуњенички извори тврдили да је до осамдесет плаћеника убијено. Песковита олуја наводно је зауставила колону, оставивши је рањивом на напад.

Убрзо постаје познато да украјински агенти обучавају туарешке побуњенике да користе дронове Mavic 3 Pro, као и да су учестовавали у обуци туарешких снага, што је узроковало и чувену заседу. Прошле недеље су борци “Вагнера” повратили тела палих сабораца.

Сада имамо и прве снимке са туарешких дронова.

Туарези су номадски берберски народ који насељава пустињске области Сахаре у земљама попут Малија, Нигера, Алжира, Либије и Буркине Фасо. Они су познати по својој култури, језику и традицијама, као и по дугој историји борбе за независност и аутономију од централних власти. Ипак, никада нису остварили сан независне државе. Са одласком Француза из Малија, активно нападају припаднике «Вагнера», који у Малију ратују против тероистичкиј група, подржавајући централне власти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *