РУСИЈА ТАЈНО У КИНИ ПРАВИ НОВИ УДАРНИ ДРОН ХАРПИЈА-3

Руска Федерација је у Кини покренула тајни програм развоја и производње ударних беспилотних летелица великог домета за потребе рата у Украјини, наводи агенција Reuters, позивајући се на два извора из европске Обавештајне агенције и извештаје руског одбрамбеног предузећа које ради на овом програму. РФ све више пажње усмерава на беспилотне летелице.

Програм се наводно реализује од стране Ижевског електромеханичког завода „Купол“, који је подружница концерна „Алмаз-Антеј“. ИЕМЗ је развио нови модел беспилотне летелице „Харпија-3“ и у Кини спровео летна испитивања, наводи се у једном од докумената које је руско предузеће ове године послало Министарству одбране. Касније је компанија саопштила да је спремна за масовну производњу беспилотних летелица, укључујући и БПЛ „Харпија-3“, у фабрици у Кини.

Нови модел беспилотне летелице може да пређе раздаљину од 2000 км са корисним теретом од 50 кг. „Харпија-3“ и други модели беспилотних летелица произведени у Кини испоручени су у Ижевск ради даљег тестирања. Оно се врши уз учешће кинеских стручњака.

У року од осам месеци „Купол“ ће бити спреман за покретање производње ударног дрона кинеског решења REM 1, носивости до 400 кг. Овај дрон ће бити аналог америчке БПЛ Reaper, пише агенција.

У извештајима се не наводи где се у Кини налази фабрика повезана са Русијом за производњу дронова. Међутим, „Купол“ је известио да ће производни капацитет заузимати 80 хектара и бити пројектован за производњу 800 Харпија-3 годишње. Новинари нису успели да сазнају да ли је Министарство одбране одобрило покретање серијске производње дронова.

Подсетимо, Русија је, можда са кашњењем, препознала значај индустрије беспилотних летелица. Председник Путин је у септембру изјавио је да је војска у 2023. години добила око 140.000 дронова, а да је овај број удесетостручен током 2024. години.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *