ИРАН ПРЕДСТАВИО НОВУ БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ СА МОЋНОМ БОЈЕВОМ ГЛАВОМ. ДА ЛИ ЈЕ JIHAD ЛАНСИРАНА НА ИЗРАЕЛ?(ВИДЕО)

Иранска ракета “Jihad” је нови балистички пројектил који је Иран представио током војне параде крајем септембра. Развијена од стране ваздухопловног одељења Иранске револуционарне гарде, ова ракета једног степена је на течно гориво и има домет од око 1.000 километара. Догађаји са почетка октобра су бацили у други план поруке са ове параде.

“Џихад” је део ширег ракетног програма и развоја војних технологија, који увек изазива забринутост Запада, посебно у контексту напетости у региону и оптужби да Иран снабдева оружјем Русију.​

Иран располаже великим балистичким арсеналом, који укључује различите типове ракета кратког, средњег и дугог домета. Поред поменуте ракете “Jihad” (која има 1.000 км домета), Иран је развио палету других значајних система. Ту је ракета Shahab-3  (Шахаб)– балистичка ракета средњег домета од 2.000 км. За ову ракету се верује да је погађала циљеве у Израелу. Затим, ракета Сајџил (Sejjil)  – двостепена ракета на чврсто гориво (2.500 км домета); следе Emad – усавршена верзија Shahab-3 са побољшаном прецизношћу, домета око 1700 км и Khoramshahr – ракета са дометом од око 2.000 км и већом носивошћу. Ипак, верује се да је Иран користио највише Фатах-1 (Fattah-1) ракета. Ова ракета има способност да маневрише. Како је и изгледало 1. октобра, ове ракете су “предрибрале” висок проценат израелске одбране.

Ракете као што су Shahab-3 користе течно гориво, док Sejjil и Jihad користе “чврстаћа”, што омогућава брже лансирање и лакше складиштење. Разлике у гориву одражавају прилагођавање различитим стратешким циљевима. Када се погледа овакав арсенал и повуку кружнице шестаром, може се уочити ко је мета. То се показало почетком октобра.

Поред нове ракете, Иран је представио и нови модел дрона “Shahed-136B”. Овај дрон је унапређена верзија модела Shahed-136 (руски “Геран”), с дометом од феноменалних 4.000 километара.

Парада у Техерану се одржава сваке године 22. септембра у знак сећања на почетак Иранско-ирачког рата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *