БЕЛОУСОВ ОТВОРИО ЦЕНТАР ЗА БЕСПИЛОТНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ – ЗА ВРЕМЕ ЊЕГОВОГ МАНДАТА РУСИ АКЦЕНАТ СТАВИЛИ НА РОБОТИЗОВАНЕ И БЕСПИЛОТНЕ СИСИТЕМЕ

Министар одбране Русије прегледао рад новог Центра за напредне беспилотне технологије. Дронови су вероватно дефиниција рата у Украјини, а са доласком Белоусова Русија се нарочито фокусирала на њихову производњу.

Руски министар одбране Андреј Белоусов извршио је инспекцију рада новог Центра за напредне беспилотне технологије Министарства одбране Русије „Рубикон“. Центар “Рубикон” формиран је наредбом минстра Белоусова у августу 2024. године на основу једне од борбених јединица беспилотне авијације.

Једна од кључних области рада Центра је обука високо квалификованих инструктора. У њему служе инжењери, техничари, стручњацима за комуникације, логистичка подршка, војни лекари, као и групе за извиђање и анализу, што омогућава високо ефикасну борбену употребу.

Ови последњи имају значајну улогу, па је Белоусов упознат и са радом ове групе. Она сумира информације о употреби система и опреме, анализира статистику извештаја видео материјала и развија предлоге за побољшање ефикасности коришћења система. Ово је јако значајно, јер војска мора располагати са што више података, што се током сукоба више пута и показало.

Центар такође развија и тестира напредне роботизоване системе, спроводи истраживања и имплементира ове системе у војску, и обучава оператере система. Руси су још пре рата имали низ роботизованих система у армији. Сада се тежи развоју мањих и компактних система. Они обављају врло једноставне задатке, а који су често изразито опасни, као што је евакуација рањеника или допремање муниције и хране.

Стручњаци Центра сарађују са представницима руске одбрамбене индустрије, тестирају и примењују њене системе, а такође спроводе истраживања у области вештачке интелигенције.

Нема сумње да су “ланцет” и друге БПЛ доживеле експанизују током рата, али Руси се не задржавају на њима. Као што смо писали, држава је у посао производње укључила и мале привреднике који доносе своја решења из скромних радионица. Први пут су се јавили и носачи дронова на руској страни. Остајемо вам дужни и неколико речи о оптичким дроновима, који су ватрено крштење имали у Курску.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *