У УКРАЈИНИ СЕ ЧЕКА РАСПУТИЦА, А ОД ЊЕ НИ ТРАГА

Микаел Валтерсон, бивши шведски официр, анализирао је један од најважнијих фактора свих ратова на источном фронту – сезону блата, или на руском распутица. Многе су се војске заглавиле у блату распутице. Сада Украјинци рачунају да би у њу могли да се заглаве Руси. Ипак, сезоне блата на фронту неће бити макар до новембра.

Чувена распутица, сезона блата у Источној Европи, обично зауставља војне операције током јесени и пролећа. Украјинска војска се вероватно нада да ће она брзо доћи како би зауставила напредовање руских снага. Овако је започео своју метеоролошку анализу, битан инструмент војних операција, Микаел Валтерсон. И потпуно је у праву. Руси привх 10 дана октобра грабе нове територије, а да блато не улази о точкове добро подмазане машинерије.

Како Валтерсон наставља, на несрећу за украјинску страну, мораће да сачекају лошије време. Првих 10 дана октобра су били готово летњи. Чак и да кише у Украјини почну за викенд, биће потребно још једна до две недеље пре него што распутица заиста наступи.

“Руски снаге ће имати најмање још две, а вероватно и четири недеље добрих временских услова за операције пре него што стигне блато. Валтерсон мисли на читав октобар. Ово је важан разлог за тренутни притисак руских снага, који желе да напредују што више пре него што блато онемогући напредовање” – образлаже Валтерсон. Украјинци су вероватно рачунали да би Угледар, Торецк, Покровск, па и Курска област могли да сачекају сезону блата. Угледар је пао. Торецк до пола освојен. Око Покровска Руси шире фронт, можда и сам град на крају заобиђу са југа и севера. Што се тиче Курска, тамо Русија има солидне путеве, логистика не би смела да трпи унутар РФ.

Распутица у Украјини 1943

Било како било, фронт се помера, киша нема. Можда ће се Руси и заглавити у неком блату у новембру. Али, шта ако опет промене динамику? Русија овај рат води по методи ескалација-деескалација. Ово од марта 2022. више и није рат за територију. Оружане снаге РФ се могу зауставити на достигнутим позицијма и поново сакатит противника захваљујући преимућству у артиљерији, БПЛ, балистичким ракетама, авијацији, а од скора – и у људству. Како ће се прегурати зима у тим условима? ОСУ али и цивиле чека јако тешка зима.

Прогноза каже да ће у октобару бити лепо време, ипак, то нису лепе вести за украјинску војску.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *