СТИЖУ НАМ АВИОНИ RAFALE F5

Француска је званично започела развој стандарда F5 борбеног авиона Dassault Rafale, а министар одбране земље је најавио ово као прекретницу 8. октобра ове године.

Објављујући почетак развоја преко свог званичног Х (раније Твитер) налога, Себастијен Лекорну је рекао да ће нова стандардна летелица носити нуклеарну ракету ASN4G која се тренутно развија и да ће моћи да делује у договору са новим „лојалним вингманом“ који се слабо може уочити (неки облик беспилотне летелице).

Модернизација Rafale на стандард F5 биће револуција за конвенционалне мисије наших [оружаних снага] и за наше нуклеарно одвраћање“, рекао је он.

Како је Лекорну приметио, стандард F5 ће бити уведен у оперативне ескадриле француских ваздушно-космичких снага од 2030. године.

Поред нуклеарне мисије и ‘невидљивог‘ беспилотног додатка које је најавио министар, медији су раније известили да ће стандардни Rafale F5 имати већу умреженост, ново оружје и сензоре, вештачку интелигенцију и хиперсоничне технологије (иако неће бити хиперсонични платформа) и продужени животни век авиона.

Вест о лансирању стандарда F5 стигла је неколико месеци након што је Француска наручила додатна 42 авиона Rafale у јануару. Инвестиција од 5 милијарди евра (5,4 милијарде USD у то време) потекла је из буџета Закона о војном програмирању (LPM) за 2019–25. годину, при чему ово саопштење представља пету траншу набавке за Rafale које је пласирало Министарство оружаних снага Француске од 1993. године. Први од ових нових авиона стандарда F5 биће испоручен од 2027. године.

Један коментар на “СТИЖУ НАМ АВИОНИ RAFALE F5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *