АВИОНИ TORNADO САУДИЈСКОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

Дана 26. септембра 1985. године, и упркос велике међународне конкуренције, потписан је извозни уговор Al Yamamah I са Владом Саудијске Арабије, који је обухватао 48 авиона Tornado IDS и 24 Tornado ADV. Био је то светски успех, за авион којег су сви отписивали због велике цене коштанја. О томе је у то време писао и познати југословенски ваздухопловни часопис Aerosvet. Испоруке првог почеле су 1986. године, а другог 1989. године. Признајући огроман оперативни успех са системом наоружања, Саудијска Арабија је у јуну 1993. године потписала уговор Al Yamamah II за набавку још 48 Tornado IDS авиона. Испоруке су завршене 1998. године.
Tornado IDS

Прва јединица која је користила авионе IDS церзије био је 7. сквадрон, са седиштем у Даран, који је примио први авион 27. марта 1986. године, а затим је следила 66. сквадрон. После Заливског рата 1991. године, када је саудијски Tornado био ангажован у оперативним мисијама заједно са коалиционим снагама, забележено је око 650 оперативних налета у којима је један авион изгубљен због противваздушне ватре. Као последица веома успешних операција и стеченог искуства, уговор Al Yamamah II је формализован, што је резултирало додатном наруџбом за 48 верзија IDS, које су распоређене за преопремање још две јединице, 75. и 83. сквадрона, оба су такође базирана у Дарану. Сви наведени сквадрони су саставни делови 3. винга. Тренутно су активни 7, 75. и 83. сквадрон, док је 66. сквадрон неактиван.

saudijska-arabija-raspoređuje-borbene-avione-tornado-radi-vežbe-u-pakistanu© Royal Saudi Air Force/القوات الجوية الملكية السعودية
Tornado ADV

Први од 24 уговорена ловца испоручен је 29. сквадрону 20. марта 1989. године, док је друга јединица која је преузела ADV верзију, био 34. сквадрон, који је добио свој први авион 15. новембра 1989. године. Током њихове службе до 2006. године ловац је пружао противваздушну одбрану саудијског ваздушног простора и играо је важну улогу у Заливском рату 1991. године, изводећи више од 450 CAP мисија, у суштини штитећи њихов сопствени ваздушни простор.

avioni-tornado-saudijskog-vazduhoplovstva© Royal Saudi Air Force/القوات الجوية الملكية السعودية © Panavia Aircraft GmbH

Оба сквадрона били су у састави 3. винга у Дарану. Први је расформиран 34. сквадрон 1992. године. да би 2006. године био расформиран и 29. сквадрон.

Саудијски Tornado ADV је постепено повлачен из употребе због планиране замене авионима Eurofighter Typhoon.

Авиони Tornado саудијског ваздухопловства, учествовали су у рату у Ираку 1991. године и у Јемену 2009. године.

Модернизација саудијских Tornado IDS

Краљевско саудијско ваздухопловство наставља да модернизује своју оперативну флоту авиона Tornado. Саудијски Програми одржавања Tornado TSP1 и TSP2 (засновани на UK MLU и пакетима 1 и 2) опремили су IDS флоту низом новог прецизно вођеног оружја и побољшаном опремом за нишањење, унапређујући авионику, радио и навигациону опрему, омогућавајући авиону да користи оружје ASRAAM, ALARM, Brimstone и Storm Shadow и DAMOCLES нишански подвесника TSP2. Уговор о модернизацији је закључен испоруком последњег унапрешеног авиона у фебруару 2013. године.

Надоградња TS3 уводи нови GPS/INS са двоструким режимом и ласерски навођену бомбу, модерне екране за пилоте и навигаторе са погледом на доле, као и Link 16. Мпдернизавија флоте је почело у пролеће 2016. године и завршена је 2018. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *