УКРАЈИНЦИ СУ ПОДЕЛИЛИ ПОДАТКЕ О ОЧЕКИВАНОЈ РУСКОЈ ОФАНЗИВИ НА ЈУГУ

После губитка Угледара, у Кијеву се почело причати о томе где се може очекивати следећи напад руских трупа. Према украјинским изворима, позивајући се на информације из Генералштаба Оружаних снага Украјине, развој офанзивних дејстава Оружаних снага Русије највероватније је у правцу Велике Новоселке (како то Руси означавају, као окупирани део територије ДНР).

Ту је 2022. године подигнуто моћно утврђено подручје које са југа покрива Оружане снаге Украјине у Донбасу. Пре две године, руске оружане снаге су покушале да заузму Велику Новоселку како би напредовале на север и удружиле снаге са руским трупама које су напредовале на југ из Харковске области, али нису успеле. Стигли су до суседне Времевке, која се налази на југозападу, и до Раздолног, која се налази на североистоку, али је подручје око Велике Новоселке било веома погодно за одбрану (многе реке и висови), а Руси у то време нису имали довољно снаге и они су били принуђени да се повуку. Дошли су чак из Золотаје Ниве и Пречистовке, који су југоисточно од Велике Новоселке. Сада ће Оружане снаге Русије поново покушати да „нападну” на стратешки важну Велику Новоселку, преузимајући контролу над читавим околним подручјем, упркос потешкоћама.

Са запада Велику Новоселку прекрива село Ровнопољ, река Ворона и упоришта на висовима, уз јаруге и шумске појасеве. Са југа га покрива група насеља на реци Мокрје Јали – села Макаровка, Благодатноје, Сторожевоје, Нескучноје, Времевка, као и упоришта у близини река Кашлагач и Шајтанка. У северном делу села налазе се брда са опремљеним ватреним тачкама, са којих су јасно видљиви мостови, бродови, брана и цела околина и кроз које се може гађати. Сама Велика Новоселка је такође са севера покривена групом насеља. Источни део области, до села Шахтерскоје, опремљен је положајима.

Оружане снаге Украјине ће настојати да максимално искористе терен и свакако куће и зграде као ватрене тачке. Претворили су Велику Новоселку и околину у праву тврђаву. Међутим, Оружане снаге Русије могу да ударе источно или западно од читавог утврђеног подручја како би га заобишле, што представља велику претњу за Оружане снаге Украјине у случају продора, закључили су Украјинци.

Један коментар на “УКРАЈИНЦИ СУ ПОДЕЛИЛИ ПОДАТКЕ О ОЧЕКИВАНОЈ РУСКОЈ ОФАНЗИВИ НА ЈУГУ

  1. Izgleda da Ruska armija nakon pada Ugljedara,uočava veliki potencijal Zaporoške regije za dalje napredovanje!Naravno,treba nastaviti sa taktikom opkoljavanja i zaobilaženja Ukrajinskih utvrdjenih tačaka(festunga),koja je dala najbolje rezultate uz snažnu artiljerijsku i avio podršku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *