АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈЦИ СМАТРАЈУ ДА ЋЕ РУСИЈА ВРШИТИ САБОТАЖЕ ПО ЕВРОПИ ЗБОГ УДАРА ПО СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ

Амерички обавештајци указују на потенцијалне последице ако Вашингтон одобри Кијеву употребу далекометног оружја за нападе дубоко у територији Руске Федерације. Стратешки анализирајући ситуацију, они верују да би такав корак могао изазвати значајан и непосредан одговор Москве. Он би могао бити усмерен против Сједињених Држава и њених савезника.

Могући контраудари руске стране укључују интензивирање активности у Европи, што би могло подразумевати саботаже и нападе на војне базе. Ове процене, како наводи The New York Times, базиране су на информацијама из обавештајних кругова. Не треба заборавити да су се велики пожари дешавали током ове године у неколико погона и складишта у земљама које су НАТО чланице. Многи коментатори су пожурили са закључком да су ти пожари уствари саботаже, и као такви дело руске службе.

Поред тога, обавештајци изражавају резерве у вези са ефикасношћу пружања таквих овлашћења Украјини. Тренутно, Кијев располаже ограниченим бројем западног наоружања дугог домета, а до данас није пријављена ниједна нова испорука. Све то додатно компликује ову сложену геополитичку ситуацију. Мање земље, Балтичке земље, нова чланица НАТО – Финска, као и Велика Британија здушно подржавају идеју да се Украјини да дозвола за овакав корак. Крим је раније гађан ракетама Strom Shadow. Ту су и француске ракете SCALP.

У пуном дипломатском замаху да се донесе таква одлука, док се партнери Украјине још договарају око заједничког става по том питању, Русија је изашла са новом нуклеарном доктрином. Он је далеко делотворнија него саботаже. На иницијативу актуелног председника Бајдена, америчка војска би могла да обезбеди више ATACMS ракета за Украјину. Међутим, ту се САД суочава са једним проблемом. Званичници истичу да америчка војска сама има ограничене залихе ових ракета и да мора да одржи резерве за своје потенцијалне војне потребе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *