ПОРАЗ УКРАЈИНЕ БИ БИО ПОБЕДА ЕВРОПЕ – ЕМАНУЕЛ ТОД

Француски антрополог, историчар и социолог Емануел Тод је у интервјуу за италијански Corriere di Bologna изјавио да би украјински пораз представљао победу за целу Европу.

Ако Русија изгуби у конфликту у Украјини, то би омогућило “продужавање европске подређености Америци за читаву деценију.” Емануел Тод за себе каже да не подржава Москву. Укрштајући смртност новорођенчади, стопу самоубистава, продуктивности и друге факторе, Тод је још 1976. предвидео крај СССР. Геополитику посматра из визуре научника и не дозвољава површне тезе.

Истиче да је Западна Европа фактички делегирала представљање Запада Сједињеним Државама и да сноси последице тада. У интервјуу тврди да тренутно не може ништа да се уради како би се променило ово стање због актуелног конфликта у Украјини. Ипак, наводи да ће исход конфликта “одредити судбину Европе.” У том контексту изнео је и следећи закључак: „Ако, Сједињене Државе буду поражене, НАТО ће се распасти и Европа ће остати слободна“. Нагласио да је мало вероватно да ће Русија бити принуђена да војно нападне Западну Европу након што се учврсти на Дњепру.

„Русија неће имати ни средства ни жељу за ширењем након што се границе предкомунистичке Русије поново успоставе. Овде је још једном подвукао да Русија има своје капацитете. Русофобна хистерија Запада, која фантазира о жељи за руским ширењем у Европи, једноставно је смешна за озбиљног историчара“. Дотакао се и мантре западних лидера да би, ако Русија порази Украјину, могла да усмери своје погледе на друге европске земље.

Емануел Тод је аутор бројних књига и чланака у којима истражује историјске и социолошке аспекте савремених друштава. Често се бави темама као што су идентитет, национализам и глобализација. Тод је познат по критичким ставовима према западној политици и за својим прогнозама о глобалним трендовима.

Један коментар на “ПОРАЗ УКРАЈИНЕ БИ БИО ПОБЕДА ЕВРОПЕ – ЕМАНУЕЛ ТОД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *