ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ОТКРИВА ДА ЈЕ ОРУЖЈЕ ЗАПЛЕЊЕНО ОД ХЕЗБОЛАХА, БИЛО НАМЕЊЕНО ЗА УПОТРЕБУ У НАПАДУ У РЕГИЈИ ГАЛИЛЕЈА, СЛИЧНО ОНОМ ХАМАСОВОМ ОД 7. ОКТОБРА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Израелске одбрамбене снаге показале су у среду део оружја заплењеног током операција прошле недеље у селима и бункерима у јужном Либану. Оружје је припадало терористима Хезболаха који су планирали да га употребе за инвазију на северне израелске заједнице дуж границе.

Осим оружја, израелска војска је такође открила алате за пробијање и алате направљене да савладају минска поља како би дошли до градова у северној Галилеји.

Терористичка група Хезболах је годинама изградила своје стратешке капацитете уз подршку иранског режима, који је помогао да се либански прокси наоружа разним оружјем које се користи у мешовитим борбама, укључујући и оно које је сматрало неопходним за инвазију. Много оружја било је сакривено у цивилним зградама у селима близу границе. То су иста села из којих је Хезболах од прошлог октобра испаљивао ракете и минобацаче на Израел.

Након уласка израелских јединица јужни Либан, израелске трупе су откриле значајне количине муниције и оружја припремљене за опсежан сукоб. Према мајору Г., команданту Института за демонтажу муниције Јединице за борбену инжињерију Јахалом, ово доказује да је Хезболах планирао напад сличан оном који је извео Хамас 7. октобра прошле године.

Међутим, нису само огромне количине муниције оно што је уверило официре израелске војске да Хезболах планира инвазију.

Израелске снаге су откриле стотине експлозива разних врста, укључујући противпешадијско експлозивно пуњење, противтенковско пуњење, одскочне мине и експлозиве камуфлиране да изгледају као камење. Поред тога, откривене су стотине РПГ ракета, стотине граната, десетине противавионских пројектила и стотине високо прецизних противтенковских пројектила. Терористи Хезболаха су често користили овакве лансере за нападе преко границе, јер су лансери домети до пет и по километара.

Поред оружја и муниције, војници су открили и разне алате за пробијање безбедносних баријера. Ове ставке такође сугеришу да је Хезболах планирао инвазију и напад на северне израелске заједнице. Међу пронађеним предметима били су мердевине и траке за пробој, као и алати за прелазак минског поља.

Мајор Г. је рекао да се Хезболах у великој мери ослања на противтенковске ракете за многе своје нападе кратког домета преко граничне ограде.

Хезболах је противтенковска војска“, приметио је он. „Користе противтенковске ракете против кућа, а не само против тенкова, тако да је свако оруђе које дође у наше руке значајно”.

Израелска 98. дивизија наставља циљане операције у јужном Либану, нападајући и уништавајући инфраструктуру Хезболаха која се користи за покретање напада на израелску територију.

Протеклих дана снаге Командо бригаде, укључујући војнике из јединице Егоз, лоцирали су и уништили ракетни бацач, експлозив и додатну залиху војну опрему која припада терористичкој групи.

Израелска војска је саопштила да је до сада у ваздушним нападима уништено више од 150 објеката, укључујући штаб Хезболаха, складишта оружја и ракетне бацаче.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *