БРИТАНСКА ВОЈСКА ЈЕ СУВИШЕ МАЛА, ЦИВИЛИ ДА СЕ СПРЕМЕ ЗА БОРБУ

Британска војска је премала, упозорио је Дом лордова, додајући да цивили треба да буду спремни да се боре. Оружане снаге “немају масу, отпорност и унутрашњу кохерентност неопходну за одржавање одвраћајућег ефекта и ефикасно реаговање на продужене и интензивне ратне ситуације”, утврђено је у оштром извештају комитета за међународне односе и одбрану Дома лордова. Изгледа да су Енглези постали свесни шта значи дужи, исцрпљујући рат, док посматрају рат у Украјини.

У извештају је речено да сви докази које су чули “упућују на то да је тренутна величина британске војске недовољна”. Поставили су питање “да ли је британска војска спремна да се суочи с растућом претњом коју Русија представља за европску безбедност”. Велика Британија није чланице Европске Уније, али врло активно учествује у њеној дипломатији. Према украјинским преговарачима, управо је тадашњи премијер Борис Џонсон, захтевао од Украјине да одбаци мирновни договор са Русијом. Тако је договр из марта 2022. пао у воду а стотине хиљада живота је изгубљено. ЕУ нико није ни консултовао, па отуда мало изненађује брига Комитета за европску безбедност.

Комитет Дома лордова је позвао земљу да усвоји “менталитет нације под реалном претњом”. The Telegraph је раније ове године објавио да је генерал сер Патрик Сандерс, бивши командант војске, упозорио да ће бити позвани цивили да се боре у случају рата јер је војска сувише мала.

Под претходном конзервативном владом, број војника је смањен на најмањи ниво од доба Наполеона, смањујући британску војску за 10.000 на 72.500.

Сер Патрик, генерал, позива да се промени “менталитет нације”. Он наводеи да је осећај угрожености одсутан. Британци добро уочавају да је њихова војска намењена за брзе и краткотрајне акције. Оружане снаге Уједињеног Краљевства би се тешко носиле с подршком својим НАТО савезницима у Балтику и Источној Европи. Наравно, мисли се на копнене снаге у случају рата с Русијом.

“То је зато што су величина и структура наших снага засноване на уверењу да ће се сукоби решавати унутар недеља, а не година”, наведено је у извештају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *