ВАГНЕР ВРАТИО ТЕЛА СВОЈИХ БОРАЦА СТРАДАЛИХ У МАЛИЈУ

Припадници приватне војне компаније «Вагнер», вратили су посмртне остатке својих сабораца који су убијени приликом заседе Туагрега крајем јула ове године. Ови догађаји су везани за погранично насеље Тин-Заутин, на граници Мали-Алжир. Крајем јула, већа колона припадника Вагнер и Оружаних снага Малија је уништена у заседи коју су организовале групе Туарега из покрета Азавада.

Вагнер група је изашла са саопштењем у вези ове операције. «У близини насеља Тин-Заутини у Малију јуче је успешно завршена операција враћања тела наше браће који су се херојски борили против бројчано надмоћних исламских снага у јулу 2024. Конвој Вагнер групе прошао је кроз тешко пустињско терен под контролом милитаната из Азавада. Упркос сталним покушајима терориста да изведу контранападе, мисија је успешно окончана.

Вагнер група увек памти своје борце. Тела наше пале браће ће бити враћена кући. Не напуштамо своје, и сви они – било живи или мртви – биће враћени у своју домовину.»

Одмах након погибије војника у заседи, бивши чланови Вагнер групе су почели да сакупљају средства, како би откупили тела својих страдалих колега. Из помало недореченог саопштења, не може се са сигурношћу рећи да ли су тела откупљена или отета бојом. Вагнер саопштава да су заједно у операцији са њима били и припадници Оружаних снага Малија. По различитим информацијама, у заседи је погинуло од 15 до, чак, 84 припадника приватне војске.

После масакра, Украјинска обавештајна служба је отворено ликовала и изјавила да је била укључена у операцију. Наводно је ГУР обучавао Туареге и давао им информације што је резултирало да се противник ухвати у замку. Мали је након тога потврдио присуство украјинских снага на својој територији, што је резултирало међународним инцидентом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *