УКРАЈИНА ДОБИЈА MIRAGE-2000 У ТОКУ 2025 – ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР

Француска ће испоручити ловце Mirage 2000 Украјини у првом триместру 2025. године, опремљене најновијим системима за борбу и заштиту од електронског рата. Ово је саопштио француски министар одбране, Себастијан Лекорну (Sébastien Lecornu), на својим друштвеним мрежама.

Лекорну је додао да се обука украјинских пилота наставља. Mirage 2000 је француски ловац, сличан америчком F-16. Опремљен је са једним мотором, што побољшава његову маневарску способност и поједностављује одржавање. Међутим, то такође смањује његову поузданост, узимајући да нема резервни мотор.

Француски Генералштаб је у септембру објавио да је Француска успешно завршила обуку прве групе украјинских пилота на авионима Alpha-Jet. Након ове обуке, новообучени пилоти су требали да пређу на оперативну обуку F-16 на ваздушној бази Фетешти у Румунији.

Међутим, неки су требали остати у Француској за даљу обуку на Mirage 2000, које је председник Макрон обећао да ће испоручити Украјини.

Раније је Француска објавила своје планове да модификује неке од Mirage 2000-5 авиона које планира да испоручи Украјини, како би их опремила оружјем ваздух-земља. Да ли то значи да се планира да авиони буду опремљени са SCALP и HAMMER, уз дозволу Украјини да их користи по циљевима у РФ? Недавно је и министар Холандије потврдио да ће Украјина добити 24 апарата F-16. Европа не одустаје. Авио-ентузијазам је у Украјини експресно спласнуо када су у кратком периоду Ваздухопловне снаге Украјине изгубиле за сада непознат број F-16. Овакве вести би требале да буду нови импулс Украјинцима.

2 коментара на “УКРАЈИНА ДОБИЈА MIRAGE-2000 У ТОКУ 2025 – ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР

  1. glupavi Putin

    napravio rat, mislio da ce da pobedi za tri dana

    i to je ta nepobediva, najbolja na svetu… kako da ne… ruska vojska!!

    rulja pijana,nesposobna

    ali, kad im je general neki Sojgan, koji je u mladosti vozio betonjerke po gradilistima…. nije ni chudo

    i sta kazete, kad ce Rujani da izbiju na DUnav, da dodju u Srbiju, pa da vi posle krenete da BRANITE i OSLOBADJATE!!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *