ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ЛИКВИДИРАЛА СУХАИЛА ХУСЕИНА ХУСЕИНИЈА, ВИШЕГ КОМАНДАНТА ХЕЗБОЛАХА У ВАЗДУШНОМ НАПАДУ НА БЕЈРУТ

Израелска војска је у уторак саопштила да је убила вишег команданта Хезболаха Сухаила Хусеина Хусеинија, шефа логистичке јединице те групе, у ваздушном нападу на Бејрут.

У саопштењу, портпарол израелске војске Авихај Адрај (Avichay Adraee) рекао је да је израелска војска „елиминисала Сухаила Хусеина Хусеинија, шефа Хезболаховог генералштабног система“, у прецизном ваздушном нападу на Хусеинија у Бејруту

Адрај је објаснио да је Генералштабни систем кључна логистичка јединица унутар Хезболаха, одговорна за организовање буџета и координацију преноса различитих система.

Хусеини је био укључен у споразуме о трансферу оружја између Ирана и Хезболаха и надгледао је дистрибуцију кријумчареног оружја јединицама Хезболаха, укључујући и оне које се односе на транспорт и финансирање ресурса“, рекао је Адрај.

Израелски портпарол је такође приметио да је „Хусеини био члан Хезболаховог савета за џихад, највишег војног тела унутар организације“. Он је Хусеинијеву улогу описао као битне за Хезболахове војне операције, укључујући развој прецизно навођених пројектила и складиштење и трансфер оружја унутар Либана.

У оквиру својих одговорности, Хусеини је управљао логистиком за Хезболахове најосетљивије пројекте, укључујући ратне планове и операције усмерене на извођење терористичких напада на Израел из Либана и Сирије“, додао је Адрај.

Хезболах, либанска милитантна група коју подржава Иран, тек треба да потврди смрт.

Права ноћна мора Израела, Хезболах је једна од најмоћнијих паравојних снага у Осовини отпора која укључује Ансаралах из Јемена, Исламски отпор у Ираку и друге.

Група је дубоко укључена у интензивне, скоро свакодневне прекограничне борбе са Израелом од 7. октобра прошле године, што је означило најинтензивнију ескалацију од рата 2006. године. Његов арсенал се процењује на до 100.000 пројектила, укључујући и оне способне да стигну до Тел Авива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *