ПАКИСТАН НАБАВЉА ОД КИНЕ ЛОВАЦ ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ Ј-31! СТИЧЕ ЛИ СЕ СТРАТЕШКА ПРЕДНОСТ НАД ИДИЈОМ?

Не очекује се да ће Индија добити ловце пете генерације у том периоду, што ће Пакистану дати значајну стратешку предност

Одлука Пакистана да набави кинески борбени авион пете генерације, FC-31 “Gyrfalcon, требало би да обезбеди својим ваздухопловним снагама значајну предност у односу на традиционалног противника, Индију, у погледу ваздушних способности.

Према речима пензионисаног официра пакистанског ваздухопловства, ваздушног комодора Зија Ул Хаке Шамшија, набавка FC-31 “Gyrfalcon ће Пакистану дати стратешку предност над индијским ваздухопловством у наредних 12 до 14 година.

„Не очекује се да ће Индија добити ловце пете генерације у том периоду, што ће Пакистану дати значајну стратешку предност“, рекао је он.

Раније ове године, пакистанско ваздухопловство (ПАФ) наговестило је намеру да купи FC-31 “Gyrfalcon, који је развила кинеска компанија China’s Shenyang Aircraft Corporation..

Начелник штаба ПАФ-а, маршал ваздухопловства Захеер Ахмед Бабер Сидху је наводно поменуо на прошлогодишњем догађају да ће ФЦ-31 ускоро ући у службу ваздушних снага.

„Већ су вођени преговори да се олакша набавка FC-31 , који ће ускоро постати део пакистанских ваздухопловних снага“, рекао је он.

Недавно су пакистански медији известили да је ПАФ већ послао групу пилота у Кину да се обучавају на FC-31, додатно учвршћујући потез Пакистана ка набавци борбених авиона пете генерације.
FC-31, други стелт ловац који је развила Кина после Ј-20  “Mighty Dragon,”  није намењен за извоз и користи га искључиво кинеско ваздухопловство.

Улазак ФЦ-31 у оперативну употребу додатно ће ојачати инвентар кинеских борбених авиона ПАФ-а, који већ укључује Ј-10Ц и ЈФ-17, које су заједно развили Исламабад и Пекинг.
Извештаји о обуци пакистанских пилота на ФЦ-31 наглашавају јасну путању Пакистана ка стицању способности употребе ловаца пете генерације, развој који је изазвао забринутост у суседној Индији, која се још увек ослања на ловце 4,5 генерације као што су Сухој Су-30МКИ и Рафале.
Индија се сада суочава са изгледом да се супротстави не само Кини, која већ користи ловац пете генерације Ј-20, већ и Пакистану, који ће вероватно ускоро поставити FC-31.

Аналитичари сугеришу да пакистанска куповина FC-31, како су известили локални медији, има за циљ да замени застарелу флоту америчких авиона Ф-16 и Мираге 5 француске производње. Ако се потврди пакистанска куповина ФЦ-31, то би могло да промени регионални баланс ваздушних снага, што представља значајан изазов за Индију.


FC-31 ће побољшати тактичку флексибилност Пакистана, омогућавајући му да продре дубље у непријатељски ваздушни простор.
Кина активно промовише FC-31 за извоз и основала је посебну канцеларију за привлачење потенцијалних међународних купаца.
Међутим, Пекинг је ограничио извоз Ј-20, слично америчкој политици у вези са Ф-22 Раптором, из забринутости да би напредне технологије могле пасти у руке непријатеља.
FC-31 је једносед, двомоторни, стелт ловац пете генерације средње величине са снажним стелт способностима и конкурентном структуром трошкова.
Извештаји медија показују да се FC-31 припрема за распоређивање на кинеским носачима авиона, слично Ф-35Б и најновијем Ф-35Ц који је развио Локид Мартин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *