ШТА БИ ИЗРАЕЛ МОГАО ДА ГАЂА У ИРАНУ: НУКЛЕАРНИ И НАФТНИ ОБЈЕКТИ

Док се на Блиском истоку очекује нови напад, овог пута Израела на Иран, доносимо списак кључних иранских објеката који би могли бити мета израелског напада. Све више се говори да би Израел могао да нападне иранску нафтну инфраструктуру, али су све гласнији и покличи који позивају на напад по иранском нуклеарном програму.

Од нуклеарних објеката издваја се нуклеарна електрана Бушер.Она је можда и на најрањивијој позицији, на обали Персијског залива. Иранци тврде да је намењена производњи електричне енергије, док запад сматра да се користи у војне сврхе. У изградњи је помагала Русија. Следећи нуклеарни комплекс је Шахид Мостафа Ахмади Рошан у Натанзу. Комплекс је намењен за прераду уранијума. Сматра се једним од најважнијих постројења у иранском нуклеарном програму. Ту је и реактор за тешку воду у Араку (такође познат као Солтанабад). За погон за обогаћивање нуклеарног горива у Фордову, близу града Кумам је Барак Обама рекао да се “надгледа”. Направљен је под земљом. Иранци тврде да је погон укопан у планину јер постоји стална претња од стране Израела да би објекат могао постати њихова мета.

Што се тиче објеката нафтне индустрије, у Техерану се налази рафинерија са капацитетом од 250 хиљада барела. Рафинерија у Бандар Абасу је нешто већа. Највећа рафинерија је у Абадану, са дневним капацитетом до 630 хиљада барела. Гасни терминал у граду Азалује је такође на обали Персијског залива.

Иран тврди да је његов нуклеарни програм усмерен на научне потребе, те да постројења служе за производњу енергије. Запад и Израел негирају ове наводе. Дуго је Иран због нуклеарног програма носио титуле једне од земаља са највише санкција на свету, док га са трона није скинула Русија. Претходне недеље је својим балистичким системима демонстрирао способност да успешно “дохвати” Израел. Видећемо да ли ће до напад по овим циљевима и доћи. Из Сједињених Држава долазе гласине како је Вашингтон против тога, док Израел данима најављује освету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *