РУСИ ПРЕШЛИ КАНАЛ КОД СЕЛА КАМЕНСКО. ЗАПОРОЖЈЕ НА САМО 25 КИЛОМЕТАРА!

Армија Русије пробила је одбрану ОСУ на Запорошком фронту, извршивши продор кроз насип у Каменском. Потпуно неочекивано да се Оружане снаге РФ крећу у овом правцу, нарочито зато што акција није део шире операције. Није извесно да ли руска команда има намеру да интензивира дејства на овом делу фронта, недалко од града Запорожје.

Појавили су се снимци напада на западни део села Каменско. Руске агенције тврде да се окршаји воде на територијама викенд-насеља. Како ствари стоје руски јединице су прешле насип и воде борбе на другој страни. Остаје нејасно како су Руси прешли канал без већих потешкоћа. Дилема је и да ли команда планира да активира овај део фронта у смислу неких ширих операција. Село лежи на обали Каховског акумулационог језера које је било у центру пажње, јер је на њему и нуклеарна електрана у Енргодару. Језеро је сада готово пресушило. Град Запорожје је релативно близу. Линије на овом делу фронта се нису значајније мењале још од прошле године.

Град Запорожје, административни центар Запорошке области, је удаљен око 25 километара од овог села! Руси нису имали амбиција на овом правцу, а иницијатива је била у рукама ОСУ све до краха офанзиве 2023. године. Кроз ову област се протеже слојевита руска одбрана која је подигнута са циљем да задржи украјинску офанзиву. Тако је и било 2023. године. Украјинска офанзива је у лето 2023. доживела дебакл, па од тада фронт углавном мирује.

Након тектонских промена на јужнодњецком правцу, пре свега падом Угледара, можемо очекивати буђење и јужног фронта у Запорожју. Предуслови за тако нешто се полако стичу. Одбацивањем ОСУ од Угледара у многоме се поправља и логистичка компонента по Оружане снаге РФ на овом фронту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *