ГРУЗИЈА БИ ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА РАТ 2008. АМЕРИКАНЦИ ОДБИЈАЈУ ДА ПРИМЕ ПРЕМИЈЕРА ГРУЗИЈЕ ЗБОГ ОВИХ ТЕЖЊИ

Грузија је изразила намеру да се извини за рат у Јужној Осетији. Ова изјава долази у контексту покушаја да се побољшају односи с Русијом и другим суседним земљама. Грузијске власти признају да је конфликт имао дубоке последице по оба народа. Због таквог заокрета у политици и Закона о страним агентима, бивши велики амерички савезник, ГрУзија, је сада у немилости Сједињених Држава. Бајден није хтео да се састане са премијером Кобахидзеом.

Најмоћнији човек Грузије, Бидзина Иванишвили, је током кампање за предстојеће изборе изјавио да би Грузија могла да се извини Осећанима за рат 2008. године. Напад на Цхинвали и рат с Русијом за време Олимпијских игара у Пекингу је довео до тога да Москва призна две области, некада делове Грузије.

ГРУЗИЈА – ИВАНИШВИЛИ И КОБАХИДЗЕ

Иванишвили, бивши премијер, који је главни кандидат владајуће партије “Грузински сан” на изборима 26. октобра, рекао је да је “криминални режим” бившег председника Михаила Сакашвилија покренуо рат по налогу страних сила, пренела је грузијска станица 1TV.

“Одмах након избора 26. октобра, они који су подстакли рат ће се суочити с правдом”, рекао је Иванишвили, додајући да ће се Грузијци “извинити” за рат. Ово је рекао на скупу у граду Гори, који је кратко био окупиран од стране Русије током рата 2008. године. Том приликом Грузија је остала без већег дела флоте. Његов колега, премијер Иракли Кобахидзе, доживео је хладан дочек у Њујорку. Наиме, ни председник Бајден, нити високи амерички званичници нису хтели да се састану са њим.

Сакашвили је после пораза своје политике, напустио домовину. Нови посао је добио у Одеси, у Украјини, као гувернер. У Одеси је био јак проруски сентимент, па је Сакашвили био идеалан за ту позицију. Након што је протеран и из Украјине, бива ухапшен. Сада издржава казну затвора у Грузији због корупције и злоупотребу власти.

Русија је признала Јужну Осетију и другу област, Абхазију, као независне државе након што су руски војници одбили покушај Грузије да поново заузме Јужну Осетију у рату који је трајао пет дана 2008. године. Већи део света и даље признаје те територије као грузијске. Грузија, природно, не може да се помири са губитком Абхазије и Јужне Осетије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *