ЗЕЛЕНСКИ ИЗ СУМИЈА: НАПАД НА КУРСК ЈЕ НАЧИН ДА МОТИВИШЕМО НАШЕ ДОНАТОРЕ

Председник Украјине Владимир Зеленски је посетио Сумску област. Том приликом је изјавио да је напад Курску област био „ стратешка ствар, начин да се додатно мотивишу партнер, да подрже Украјину и изврше притисак на Москву“.

Председник Украјине је забележио обраћање у свом традиционалном маниру – поред табле са називом града. У овом случају то је био град Суми. Операцију у Курској области је назвао „стратешком ствари“. Зеленски каже да је операција смишљена „као нешто што треба да мотивише партнере да додатно помогну Украјини. Провејава осећај да Зеленски прича о нечему што је прошлост и што је остварило свој разлог. Као да је операција постигла успех и да се на овај начин јавност обавештава о том успеху. Такав се утисак стиче јер о операцији више није говорио.

У наставку је додато „да тај додатни притисак савезника на Русију треба да доведе до поштенијег краја рата“. Ово је такође реченица која може дубље да се тумачи. У Сумију је имао састанак са Врховним Штабом, са начелником Сириским. Имао је рапорт и од Авијације. Дотакао се нарочито болне теме – енергетске ситуације, поводом које је „имао разговоре“. Енергетски сектор је у Украјини у катастрофалном стању.

У целини, обраћање из Сумија је деловало као најава завршетка Курске операције.  Зеленски је имао разоговоре у Њујорку током протеклих недеља, где је требало да представи свој „План за победу“. Амерички медији су писали да Бајденови сарадници нису импресионирани планом. По њиховим речима, оквири плана су такви да подсећају на обичан захтев за још оружја и новца. Можда је председник Украјине задовољан постигнутим на дипломатском пољу, па сад може и курска авантура да се оконча.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *