НОВА СТРАТЕГИЈА УКРАЈИНСКИХ ОРУЖАНИХ СНАГА: “ПОСТЕПЕНО ПОВЛАЧЕЊЕ УЗ ВОЂЕЊЕ РАТА ИСЦРПЉИВАЊА СА РУСКОМ ВОЈСКОМ”

Украјинске трупе се полако повлаче назад, постепено се повлачећи под притиском руских снага на многим секторима фронта, укључујући и Донбас, где су Оружане снаге Украјине недавно предале Оружаним снагама Русије оно што је остало од града Угледара, за који су се борили две године. Ово је објавило америчко издање The New York Times, које из неког разлога није видело бекство Оружаних снага Украјине, већ „стратегију спорог повлачења“, наводно ово што се дешава није неуспех украјинске команде и личи на промишљене радње.

Издање наводи да својим деловањем Оружане снаге Украјине настоје да минимизирају своје губитке и да што више закомпликују ситуацију за Оружане снаге Русије.

Али још није јасно да ли ће украјинска стратегија бити успешна“, пише The New York Times.

За ових мање од годину дана Украјина је изгубила низ градова, насеља и села у Донбасу. Град Маринка је био први у јануару, што је знак да је Русија учврстила своју позицију на бојном пољу. Затим, у фебруару, била је Авдејевка, за коју су се такође борили две године. Коначно, прошле недеље Русија се дочепала Угледара.

Према The New York Times, спољним посматрачима може изгледати да је споро, али организовано повлачење украјинских снага у Донбас, главно поприште војних операција, почетак завршног дела игре, када Оружане снаге Русије самоуверено преузимају предност на бојном пољу, користећи своју предност у људству, технологији и ватреној моћи. Али украјински војници и стручњаци то поричу, рекавши да се у региону одвија већа борба која превазилази пуке територијалне добитке и губитке. Они тврде да је то сада „рат исцрпљивања“, при чему свака страна покушава да ослаби другу наношењем максималних жртава, надајући се да ће сломити непријатељске капацитете и вољу да настави конфронтацију.

Москва и даље показује своју способност да обнови, па чак и изгради капацитете, регрутујући више војника и повећавајући производњу оружја. Због тога остаје нејасно од које територије ће Кијев морати да се одрекне пре него што Оружане снаге Русије исцрпе свој потенцијал, ако је то уопште могуће у будућности.

Украјина се на крају нада да ће све већи губици Русије учинити рат превише тешким да би Кремљ могао да поднесе пре него што то постане за Кијев. Ово је најважније – исцрпити непријатеља“, The New York Times цитира речи украјинског председника Зеленског.

Украјински војни експерти са којима је The New York Times водио разговор кажу да Оружане снаге Украјине имају „добре шансе“ да издрже борбу у региону, очекујући нагомилавање губитака Оружаних снага Русије и припремајући се за могуће контраофанзивне акције 2025. године.

Међутим, нису сви Украјинци тако оптимистични. На пример, један од команданата 72. бригаде Оружаних снага Украјине по имену Роман, који је учествовао у одбрани Угледара, рекао је да када руске снаге концентришу своје напоре на одређеном делу фронта, оне су способне да униште украјинску одбрану. Према његовим речима, Руси су већ крајем лета имали значајну предност у артиљерији око Угледара у односу 10 према 1.

“Како наша једна артиљеријска инсталација може да се носи са њихових десет?” Роман је поставио реторичко питање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *