РУСИ БАЦЕ ПРЕКО 3000 ФАБ БОМБИ СВАКОГ МЕСЕЦА – 100 ДНЕВНО! ВКС ПОЈАЧАЛЕ УПОТРЕБУ ФАБ БОМБИ

Према украјинским подацим руске Ваздушно-космичке снаге су интезивирале употребу ФАБ (фугасне авио-бомбе). У јуну су руски авиони одбацили преко 2300 бомби на положаје ОСУ. У септембру је оборен рекорд са 3381 баченом бомбом. Од невођених авионских бомби, уз УМПК, Русија створила доминантно оружје. Овај података говори и о адаптирању руске индсутрије на захтевне услове рата.

У јуну су руске ВКС бациле, према украјинским подацима, око 2305 ФАБ-ова са УМПК, у јулу – 3091, у августу – 3046, у септембру – 3381. У последњих неколико дана, дневно се користи до 117 комада. Број напада из вишецевних ракетних бацача је такође порастао, јер је од 2022. просечно било око 81 напад дневно, а сада је дошло до наглог скока на 153 напада дневно. Очигледно је да се производња и снабдевање муницијом повећава.

У УПОТЕРЕБУ УШАО И ФАБ 3000: РАДИ СЕ НА ПРЕЦИЗНОСТИ

Свакодневни су снимци са фронта о разарањима које узоркују ове бомбе. Сада су и оне највеће ФАБ-3000 ушле у свакодневну употребу. Оне су у јуну почеле да се користе у Харковској области. Град Волчанск је у априлу постојао, данас је површина овог града сличнија површини Месеца захваљујући овим бомбама. ФАБ-3000 (1500 кг експлозива) Русима служе за уништавање објеката, упоришта ОСУ. Западни извори чак наводе Руси месечно врше преко 3500 бомбардовања ФАБ бомбама.

Бомбе ФАБ-500 опремљене УМПК имају максимални домет од 60 до 70 километара. Међутим, ТАСС, позивајући се на извор из руске одбрамбене индустрије, тврди да ФАБ-3000 опремљена УМПК има максимални домет од 50 до 60 километара. Питање је да ли је ово тачно, неки бомбардери су уочени на 40 км од линије фронта. Западни експерти тврде да ФАБ-3000 Руси избацују на дистанци од 10 км. Свакако, овакав вид бомбардовања омогућава дејство без залажења у непријатељску територију. У крајњој линији, у случају обарања, боље бити оборен изнад своје територије.

Једина замерка овом оружју је релативна непрецизност. Један пилот је за руску телевизију изјавио да FAB-3000 бомбе опремљене УМПК имају круг вероватне грешке (CEP- Circular error probable) од 10 метара. Другим речима, половина бомби које се баце требало би да падне у радијусу од 10 метара од циља. И код мањих бомби смо често виђали промашаје за тек неколико метара, па се дешавао потпуно други резултат. Ипак, велике бомбе својом снагом често компензују тај недостатак.

Западни извори сугеришу да ФАБ-3000 има CEP вероватно у распону од 30 метара. Међутим, и они тврде: „доступни подаци су ограничени, а прецизност се може побољшати током времена како се систем усавршава“.

Свакако, масовност производње, безбедна употреба (не постоје информације о обореним авионима, иако их вероватно има) и снага бомби су фактор који говоре у корист ФАБ бомби. Прецизност је нешто што се може усавршавати, унапређивањем УМПК. У међувремену, ФАБ бомбе настављају да мељу противничке положаје и једне су од разлога успешног руског напретка у тешким урбаним бојиштима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *