7 БИЛИОНА СУ ВРЕДНИ РЕСУРСИ САМО У ДОНБАСУ – УКРАЈИНА И РАТ ЗА РЕСУРСЕ

Много се говорило о рат у Украјини кроз са безбедносне и геостратешке позиције. Међутим, Украјина поседује невероватна богатства, па се не сме занемарити ни ова компонента рата. Русија је већ чврсто зграбила територије чија се вредност у ресурсима процењује на неких 6-7 билиона долара. Американци би са тим богатствима покрили трећину свог баснословног дуга.
ДОНБАС ЛЕЖИ НА 7 БИЛИОНА

Донбас је најиндустријализованији регион Украјине. Поседује неке од најбогатијих залиха угља и гвожђа. Процењује се да укупна вредност ресурса у Донбасу износи око 7 билиона долара (билион је 1000 милијарди!). Поред угља и гвожђа Донбас је презасићен и другим минералима, као што су:  жива, уранијум, литијум, манган и гас из шкриљаца, као и други ресурси. Донбас је имао и најбољу и најразвијенију инфраструкутур, али је она током рата јако страдала.

Руси су близу Покровска, после њега се отвара пут на равничарску и пребогату Дњепропетровску област. Ово је поред Донабас један од најважнијих рударских региона у земљи. Посебно је богата гвозденом рудом, чија је вредност процењена на више од 3,5 билиона долара. Ове три регије су дефинитивно “тешкаши”. Ипак, Украјина има још пар региона који обилују ресурсима.

The Forbes процењује Запрошку област на неких 600 милијарди рудних богатстава, Харковска област са неких 680 милијарди, а Полтава још богатија са скоро 800 милијарди. Житомир и Љвов су процењени на неких 500 милијарди.

Занимљиво је да области, које су стратешко-историјски најзначајније, Кијев и Одеса, спадају у једне од “најсиромашнијих” области. Ипак, ресурси нису најважније у случају ове две области.

Не треба заборавити ни на једно од најважнијих богатстава будућности – на храну. Полтавска, Днепропетровска и Запорошка област имају јако развијену пољопривреду. Чернозем, или црница, је изузетно плодно тло које се налази у неколико региона, укључујући посебно области као што су Виница, Кировоградска област и Черкашка област. Снаге река, потецнијал за електропривреду, такође треба узети у рачуницу. На жалост, храна и вода могу постати и најважнији ресурси.

Према томе, рат у Украјини представља и борбу за ресурсе, плодно тло и друга природна богатства. Није само реч о гео-стратешком надметању великих сила и безбедност. Као што амерички сенатор Линдзи Грејем често подвлачи – непоходно је само слати оружје. Украјина је пребогата ресурсима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *