НАТО ПЛАНИРА ДА ФОРМИРА 49 БОРБЕНО СПРЕМНИХ БРИГАДА, СА ПО ПЕТ ХИЉАДА ПРИПАДНИКА У СВАКОЈ

НАТО планира да створи додатних 49 борбено спремних бригада, и да свака има око 5.000 војника, чиме ће њихова укупна снага достићу бројку од 131 бригаду.

Како преносе западни медији позивајући се на документе, поред тога, руководство алијансе планира да петоструко повећа број копнених противваздушних јединица – са 293 на 1467, као и да повећа са 6 на 15 борбених корпуса дa контролишу и подржавају ове снаге. Поред тога, број штабова НАТО дивизија повећаће се са 24 на 38.

Немачко издање Welt истиче да док се 2021. године сматрало да је довољно имати 82 борбено спремне бригаде, да би у будућности њихов број требало да буде повећан на 131. Потребу за јачањем војне моћи руководство алијансе објашњава тиме што наводно представља значајну претњу Западу од Русије.

Вреди напоменути да за могући рат против Русије, НАТО очекује да ће у блиској будућности имати приближно 650 хиљада људи, што отприлике одговара снагама Вермахта из 1941. године. Међутим, Запад не треба да заборави да у то време СССР није имао нуклеарно оружје, чија би употреба неминовно довела до директног сукоба Русије и НАТО. У овом случају, број војника који ће Запад имати неће имати практично никакав значај, јер ће све оне бити уништене руским нуклеарним ударима.

Раније је саопштено да је бивши генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у интервјуу западној штампи рекао да жали што Запад Украјини није пружио оружје пре почетка руске специјалне операције.

2 коментара на “НАТО ПЛАНИРА ДА ФОРМИРА 49 БОРБЕНО СПРЕМНИХ БРИГАДА, СА ПО ПЕТ ХИЉАДА ПРИПАДНИКА У СВАКОЈ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *