ПАД УГЛЕДАРА УКРАЈИНЦЕ УДАЉАВА ОД КРИМА. УГЛЕДАР ЗНАЧАЈАН ЗА ЖЕЛЕЗНИЧКИ КОРИДОР КРИМ-ДОНБАС

Након пада Угледара, копнени железнички коридор ка Криму биће ван домета артиљерије. Ово је изјавио украјински војни експерт Дмитриј Снегирев. Русија је у првој фази рата остварила копнени коридор са Кримом. Наравно Кримски мост није изгубио свој значај, али је остварена алтернатива у случају најгорег сценарија (рушење моста). Русија је била приморана да врши железнички саобраћај преко новопостављених железничких линија, зато што су старе совјетске добрим делом ишле преко територије под контрлом ОСУ.

Украјински експерт је појаснио колики значај за Русију има заузимање Угледара, макар само са позиције логистике. Према његовим речима, присуство Оружаних снага Украјине у Угледару омогућило је одржавање ватрене контроле над железницама у новим територијама које је РФ узела под контролу, чиме се Русија лишила могућности да осигура њихово потпуно функционисање. Железнички коридор није само значајан за Крим, већи за све области које је Русија припојила.

Такође, истиче да ће пад Угледара омогућити коришћење железнице у војној логистици, што ће значајно олакшати операције руским војскама. Овде није реч само о Криму, већ, пре свега, о великим пространствима Запрошке и Херсонске области. Пруга се кретала неких 15 километара од Угледара, са тим да је управо Угледар био најисточнија украјинска тачка на том делу фронта. Узимање града од стране Руса, узроковаће одбацивање фронта по његовој читавој дужини, зато што је Угледар био главно упориште.

Руси су на јужном фронту (Запорожје и Херсон) играли дефанзивну улогу. Овај фронт карактеришу тврде линије одбране, са обе стране. Видећемо да ли би Оружане снаге Руске Федерације имале амбицију да активирају овај део фронта офанзивним операцијама, сада када су решили озбиљан логистички проблем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *