РУСКЕ ОКЛОПНЕ РЕЗЕРВЕ ЗА УКРАЈИНУ – КОЛИКО ТЕНКОВА СЕ ВИДИ ИЗ САТЕЛИТА?

Анализирајући руске и украјинске губитке у оклопу, многи се питају какве су опције за попуњавање тих губитака. Украјина може да се ослони на своје партнере из НАТО-а, као и на своје залихе ис СССР-а. Исто важи и за Русију. По беспућима највеће земље на свету, налазе се велике базе тенковских резерви. Данас, у ери сајтова са сателитиским снимцима, ентузијасти крећу да проналазе те базе и пребројавају стару технику. Данас се осврћемо на 111 централну базу у далеком Сибиру.
111 ЦЕНТРАЛНА БАЗА ДОМ Т-55 и Т-62М

111. Централна база тенковских резерви, се налази у близини града Комсомољск-на-Амуру. На овој локацији се чува техника произведена средином 80-их година на Омском заводу. Руски извори тв рде да су тенкови одмах по изласку са производне линије слати у ову базу и већину времена су провели су на отвореном простору.

База је прилично велика и садржи преко 1000 јединица технике, тачније 1075 тенкова и додатних 360 места за тенкове. Према сателитским подацима, број тенкова у добром стању смањен је са 800 на 640 до краја прошле године. У овој бази се налазе тенкови знатно старијих модела Т-62, Т-64 и Т- 55. Ово је једна од највећих база за складиштење оклопне технике, где су били смештени ови тенкови.

Украјински ресурси су објавили да се крајем 2022. године видно уочава прва промена у броју тенкова. На снимцима Украјинаца, може се приметити нестанак неколико десетина возила са паркинга, као и ешелон који је натоварен тенковима Т-62М и Т-54/55. Ови тенкови се највероватније поново стављају у употребу како би се попунили губици или повећала оклопна подршка у активним борбеним зонама.

За ове тенкове можемо рећи да их је време прегазило, али су они имали употребу у овом рату. Тачније, у свим руским офанзивним операцијама нисмо уочавали да су управо ови тенкови коришћени. Тенкови су имали своју употребу на југу, у Запорожју, што се временски  поклапа са тврдњама из украјинских извора. Т-62 су обављали одбрамбене задатке. Можемо рећи да су ови старији тенкови релативно једноставни за употребу и поправку, па на њима вероватно служе и обучавају се нове снаге.

Многи старији тенкови се могу обновити у фабрикама као што су Уралвагонзавод и Омски завод. Осврт на 111. Централну базу тенковских резерви је само први у низу наших анализа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *