ИЗРАЕЛ ПОКРЕНУО НОВЕ ВАЗДУШНЕ НАПАДЕ НА БЕЈРУТ У ПОЗАДИНИ СУКОБА СА ХЕЗБОЛАХОМ

Израелска војска је наредила евакуацију становништва у деловима јужног Бејрута неколико сати пре извођења напада.

Нови ваздушни напади потресли су јужна предграђа Бејрута рано у суботу, а становници су пријавили бројне експлозије и огромне облаке дима.

Израелска војска је наредила евакуацију у деловима јужног Бејрута неколико сати пре напада.

Овај најновији напад долази као део шире кампање која је приморала преко 1,2 милиона Либанаца да напусти своје домове.

Медији повезани са Хамасом известили су у суботу ујутро да је Саед Аталах, вођа наоружаног крила Хамаса, убијен заједно са три члана породице.

Пријављени смртни случајеви догодили су се у израелском нападу на палестински избеглички камп у Триполију, на северу Либана.

Аталах је предводио бригаду Ал Касам, једну од највећих и најбоље опремљених милиција у Гази последњих година. Групу је раније предводио Мохамед Деиф, за кога се претпоставља да је мртав од јула. Деифа је тражио Међународни кривични суд због наводних ратних злочина и злочина против човечности, укључујући убиство, силовање и узимање талаца.

У четвртак увече дошло је до интензивног бомбардовања наводно усмереног на Хашема Сафиедина, за кога се претпоставља да је следећи лидер Хезболаха после Хасана Насралаха. Сафиединова судбина остаје непозната.

Израел је саопштио да је гађао Хезболахово обавештајно седиште у Бејруту у четвртак увече и да је убио око 250 бораца од почетка копнене операције у Либану ове недеље.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су њихове снаге такође погодиле циљеве Хезболаха у близини прелаза Масна, који се налази на кључном путу на истоку који користе људи који беже од насиља. Тврди се да је милиција користила пут за кријумчарење оружја у Либан.

Ваздушни напад уништио је део пута око 700 метара од контролног пункта и три миље од границе са Сиријом, спречавајући аутомобиле да иду даље.

Више од 300.000 људи побегло је у Сирију у последњих десет дана, према подацима либанске владе, а 1,2 милиона цивила је расељено из својих домова као резултат офанзиве.

Израел је јуче наставио са ударима на Бејрут и југ Либана, укључујући у близини међународног аеродрома Бејрут-Рафик Харири, који се граничи са територијом Дахије, упориштем Хезболаха.

Израелска војска је саопштила да је гађала обавештајни штаб Хезболаха на југу Бејрута.

Извештаји сугеришу да је Хашем Сафиедин – који се нашироко промовише као наследник Хасана Насралаха, лидера Хезболаха убијеног прошле недеље – био мета ваздушног напада.

Интернет страница Axios је цитирала три израелска званичника који су рекли да је господин Сафиедин, шеф извршног савета Хезболаха, био мета у подземном бункеру.

Међутим, судбина господина Сафиедина синоћ је била нејасна. Потпуковник Надав Шошани, портпарол израелске војске, рекао је да још увек процењује штету изазвану ваздушним ударима у четвртак увече.

Хезболах није дао никакав коментар, али напад је уследио након недавних атентата на високе званичнике Хезболаха у Бејруту, укључујући Фуада Шукра, Ибрахима Акила, Ибрахима Кобеисија, Мохамеда Сурура и господина Насралаха, моћног и харизматичног генералног секретара милиције, који је од ње развио значајну политичку сила у Либану и најтеже наоружану недржавни групи на свету.

Израелска војска је јуче известила да је „елиминисала” шефа Хезболахових комуникационих мрежа Мохамеда Рашида Сакафија у „прецизном нападу заснованом на обавештајним подацима”.

Као део своје позиције, Сакафи је уложио значајне напоре да развије комуникацијске способности између свих Хезболахових јединица како би одржао проток информација кроз терористичку организацију”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *