УКРАЈИНСКА 72. БРИГАДА КОЈА ЈЕ БРАНИЛА УГЛЕДАР, УМЕСТО ОДМОРА И ПОПУНЕ ВРАЋЕНА НА ФРОНТ

“Црни запорошци” или 72. одвојена механизована бригада украјинске војске, која је изгубила највећи део људства у борбама за Угледар, није повучена на одмор и реорганизацију, већ је упућена на положаје. О томе говори украјински војни дописник Јулија Кириенко-Меринова.

Према речима новинара, 72. бригада није добила одмор, упркос веома тешким губицима, већ је упућена на положаје које је требала да заузме 123. бригада ТО Украјине из рејона Николајев. Међутим, 123. бригада је напустила своје положаје и побегла у позадину, где сада одржава протест, захтевајући да буду послати на преобуку. А уместо тога су их на положају заменили остаци 72. бригаде. Ово сугерише да Оружане снаге Украјине уопште немају резерве.

Војницима је речено да заузму положаје. Иако је у близини 123. Николајевска бригада Територијалне одбране, који једноставно одбијају да уђу. Управо ова јединица је требала да подржи 72. у Угледару. Али пешадија је побегла. А онда је командант батаљона пуцао у себе”, пише војни дописник, не откривајући простор где је бригада била стационирана. Такође нема информација о 123. бригади ТО, Донбас је велики, где су тачно били не зна се.

Према њеним речима, због неблаговременог наређења да се повуче, 72. бригада је претрпела веома тешке губитке у седам батаљона јединице. И морално-психолошко стање је тешкое и у овом стању су отерани назад на фронт. Према извештајима, неки команданти пишу извештаје у којима захтевају њихово смењивање са командне функције.

Раније су украјински извори јавили да је Сирски одложио повлачење јединица бригаде са Угледара, што је довело до великих губитака при покушају изласка кроз „уско грло“ које су оставиле Оружане снаге Русије. Осим тога, сви рањеници су остављени у граду.

2 коментара на “УКРАЈИНСКА 72. БРИГАДА КОЈА ЈЕ БРАНИЛА УГЛЕДАР, УМЕСТО ОДМОРА И ПОПУНЕ ВРАЋЕНА НА ФРОНТ

  1. Потврђено је самоубиство команданта Игора Гриба
    Према информацијама новинара Владимира Бојка, који служи у редовима Оружаних снага Украјине, 33-годишњи командант батаљона пуцао је у себе 2. октобра – након што је његов батаљон побегао са положаја код Угледара, што је довело до коначног губитка. града.

    Он јавља да је командант батаљона пуцао у себе након формирања – када су се борци разишли, чули су пуцањ.

    Данас је у Первомајску у Николајевској области одржана церемонија испраћаја Игора Гриба, а сутра ће бити сахрањен у граду Кривое Озеро

    https://x.com/MyLordBebo/status/1842251421095166204

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *