РУСИЈА СКИДА ТАЛИБАНЕ СА ЛИСТЕ ТЕРОРИСТИЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА!

Русија ће уклонити Талибански покрет са листе терористичких организација! Министарство спољних послова је објавило у петак да је процедура „на највишем нивоу“. Политичку одлуку је потребно испратити низом правних процедура како би се она обестинила, изјавио је специјални представник председника Владимира Путина за Авганистан, Замир Кабулов.

Путин је у јулу рекао да Русија сматра Талибане савезником у борби против тероризма. Русија постепено гради односе са Талибанима од када су преузели власт у Авганистану у августу 2021. године. Талибани већ славе трећу годишњицу ових догађаја. Тада је дошло до паничног повлачења снага предвођених САД-ом после 20 година рата, али је овај покрет и даље званично забрањен у Русији.

Кабулов је у претходном периоду комуницирао са Талибанима у својству неофицијалног амбасадора. Ниједна земља формално није признала Талибане као легитимно руководство Авганистана, иако су Кина и УАЕ прихватиле њихове амбасадоре. Русија је додала Талибане на своју листу терористичких организација 2003. године. Не треба заборавити ни прошлост током Совјетске окупације. Њихово уклањање са те листе би био важан корак Москве ка нормализацији односа са данашњим Авганистаном. И Талибани са своје стране, и министар Лавров, у име РФ, јавно говоре у правцу побољшања односа. Не треба заборавити да је Русија у протеклој декади добила читав низ непријатеља, организација, које су придодате на ову листу. Сада Москва сматра да Талибанима више није место у таквом друштву.

Ројтерс се на ову вест осврће са неком врстом сете, доводећи некако у везу Талибане са масакром у концертној сали Крокус Хола у Москви.

Не могу се затварати очи да су Талибани опстали као полуга власти у Афганистану, и да улазе у 4. годину свог, ратом стеченог, мандата. У централној Азији сада влада потпуно нова политичка реалност, па је неозбиљно односити се ка Афганистану као црној рупи. Вероватно са том идејом води Русија док припрема брисања овог покрета са црне листе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *