ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА УПОЗОРИЛА СТАНОВНИКЕ 36 СЕЛА У ЈУЖНОМ ЛИБАНУ ДА СЕ ОДМАХ ЕВАКУИШУ

Наређења за евакуацију долазе док тензије ескалирају дуж израелско-либанске границе, док Израел појачава прекограничне нападе.

Спреман да настави своје прекограничне нападе, Израел је у петак издао упозорење становницима 36 села и области у јужном Либану захтевајући да се “одмах” евакуишу и преселе северно од реке Авали.

Упозорење, које је издао портпарол израелске војске Авихај Адрај (אביחי אדרעי‎ или Avichay Adraee) на мрежи Х, долази у тренутку ескалације тензија дуж израелско-либанске границе због текућих сукоба између израелске војске и либанске групе Хезболах.

У изјави Адраја је посебно наведено име 36 села, позивајући становнике да напусте своје домове како би „избегли да буду ухваћени у унакрсној ватри акција израелске војске усмерене на Хезболах“.

Хезболах и Израел су ангажовани у прекограничном рату од почетка прошлогодишњег рата Израела против Газе, у којем је убијено скоро 41.800 људи, већином жена и деце, након напада палестинске групе Хамас прошлог октобра.

У израелским нападима у Либану од тада је убијено најмање 1.947 људи, скоро 9.400 је повређено, а 1,2 милиона расељено, према либанским властима.

Међународна заједница је упозорила да би израелски напади у Либану могли да ескалирају сукоб у Гази у шири регионални рат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *