ГУБИЦИ 72. МЕХАНИЗОВАНЕ БРИГАДЕ КОД УГЛЕДАРА ПРЕКО 90%!

Настављају да пристижу црне исповести припадника ОСУ, конкретно 72 механизоване бригаде, коју је руска војска практично уништила код Угледара. Један од бораца ове јединице је изјавио да је „од 350 људи, само 30 преживело! Губици украјинске војске код Угледара износе преко 90%“. Стање при ротацији је још горе и одражава слику погрешне мобилизације.

Угледар је заузет. Много украјинских војника погинуло је тамо и у околини током протекле недеље.Сада се појављују и видео-записи зарбољених рањеника који су остављени унутар града. Међутим, стиче се утисак да је Кијев одучио да забрани објављивање губитака. Прво је незадовољство војника, још током опсаде града, доспело у јавност преко западних новинара. За такво стање ствари оптужен је командир бригаде, пуковник Иван Виник, који је разрешен дужности командира. Праве околности под којима је текла епопеја ОСУ полако почињу да цуре кроз канале повезане са војском.

ПРЕКО 90% БРИГАДЕ УНИШТЕНО, ПРИ РОТАЦИЈИ СВИХ 50 ЉУДИ НЕСТАЛО СА ЛИНИЈЕ У РОКУ ОД ДВА ДАНА!

На пример, према речима једног борца 72. бригаде Оружаних снага Украјине, након повлачења из града, само је 30 људи од 350 остало у строју: „Од 350 људи у јединици, остало је до 30 људи за један вод. То укључује механичаре, возаче, а недавно је у јединици било 14-18 пешадинаца који су држали линију фронта дужине 2-3 км.“

У другим јединицама ове бригаде (али не само у њима), које су такође водиле борбе у граду, ситуација је више или мање иста, наводи он. Украјинскa новинарка Диана Бондоренко је описала и ситуацију која је владала при ротацији људства. Она је, том приликом, објашњавала шири проблем – неадекватну мобилизацију. Она пише да је за опредељену ротацију било предвиђено 50 људи, сви узраста преко 50 година. Наводно их је 30 одмах упућено у позадину као неспособни за фронт. Од тог броја, 16 људи би дезертирао, па је често на ротацију долазило тек 4 човека.

Угледар је дуго одолевао, па се стиче утисак да је неочекивано експресно пао. Ипак, ствари нису тако једноставне. Највећа заслуга за такав успех јесте промена тактике, и заузимање стратешких тачака и саобраћајница које су снабедевале град. Са тих позиција руске снаге су лакше контролисале сваки приступ граду и онемогућавале адекватну ротацију. Положај ОСУ је постао неподношљив. Ово су разлози због којих је већина одбране доживела колапс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *