СЕВЕРСК НА САМО ПАР КИЛОМЕТАРА – ШТА ДОНОСИ ЗАУЗИМАЊЕ СЕЛА ВЕРХНЕКАМНСКОЈЕ?

Готово неочекивано долази вест о напретку руских јединица на делу фронта који је дуго био миран. Вест о заузимању села објавило је руско МО. Село Верхнекаменскоје је само 4 километра удаљено од Северска. Реч је о правцу који води на Славјанск.

Село Верхнекаменскоје, смештено на релативно мирном делу фронта, изненада је постало мета неочекиваног напада. Вест о заузимању села објавило је руско Министарство одбране. Детаљи за сада нису познати, а нарочиту конфузију ствара чињеница да није било информација о активностима на овом делу фронта који је раније био тврд орах за Русе.

СЕВЕРСК НА ПУТУ ЗА СЛАВЈАНСК, ШУМЕ КРЕМИНЕ НА СЕВЕРУ

Услед освајања, отворила су се питања о безбедности Северска. Реч је о још једној украјинској “тврђави”, која се више пута нашла на путу Оружаним снагама РФ. Руси су положаје око града напустили са великом украјинском офанзивом пре 2 године. Из штурог саопштења руског МО још увек не можемо извући детаље, па вреди сачекати видео-потврде са лица места. У оптицају је и могућност да су се ОСУ саме повукле на нове положаје око града Северск.

Читав фронт јужно од реке Северски Доњец је скоро две године непромењив. То не значи да овде није било жестоких битака, али територијални успеси су минимални. Жестоке битке су се пре свега водиле око села Спорно. За село су се у толико наврата противници тукли. Систем ровова испред села, био је поприште низа напада и контранапада. Село је стављено под контролу тек пре два месеца. Регион је познат и по борбама за Белогоровку, које је мало северније. Сада видимо ново померање на овом правцу. Летимичним погледом на оперативну мапу, уочава се велика избочина на делу спајања два фронта. Чињеница да су Руси само 4 км од града Северск говори да вероватно осећају шансу да се читава линија изравна и јужно од шума Кремине. Међутим, сада је пред њима још једна украјинска “тврђава”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *