РУСКА И СИРИЈСКА ПВО ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ОДБИЛЕ ВАЗДУШНИ НАПАД НЕДАЛЕКО ОД БАЗЕ ХМЕЈМИМ

Сиријски град Џабле налази се на обали Средоземног мора. Снаге ПВО Русије и Сирије данас су у јутарњим сатима у трајању од сат времена заједнички одбијале ракетни напад на ово насеље, које се налази у близини руске ваздушне базе Хмејмим.

Ово саопштење је стигла из арапског издања Middle East Spectator.

Није познато ко је тачно извршио напад. Медији сугеришу да је мета напада наводно било руско складиште муниције. Међутим, сумња се да би Руси овако нешто ускладиштили не у својој великој и добро заштићеној бази, већ у оближњем насељу.

Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Британији саопштила је да су напад извеле Израелске одбрамбене снаге. Коришћен је велики број ракета и дронова камиказа. Ова структура тврди да је уништила складиште оружја, извештавајући о серији снажних експлозија у граду које су чули локални становници. Опсерваторија такође тврди да су у одбијању напада учествовале не само сиријске снаге ПВО, већ и руски војници, пошто се база руског ваздухопловства налази недалеко од града.

Ако су напад извели Израелци, тешко је разумети њихове мотиве. Уосталом, раније су се увек трудили да не изводе нападе који би могли да наносе штету руској војсци стационираној у Сирији, како не би изазвали сукоб са Москвом. Типично у овој земљи, израелске снаге су напале само мете које припадају сиријској влади или Иранцима.

2 коментара на “РУСКА И СИРИЈСКА ПВО ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ОДБИЛЕ ВАЗДУШНИ НАПАД НЕДАЛЕКО ОД БАЗЕ ХМЕЈМИМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *