ХРИШЋАНСКЕ МИЛИЦИЈЕ У ЛИБАНУ СЕ НАОРУЖАВАЈУ: НОВА МУКА ЗА ХЕЗБОЛАХ И ЗАШТО ЋЕ МОРАТИ ДА ЧУВАЈУ СВОЈА ЛЕЂА

Сунити против Шита, Друзи против Шита и Алавита, Хришћани против Хезболаха. Сви чекају да баш она друга страна почне рат.

Док је свет заокупљен иранским нападом на Тел Авив стање у Либану је пред ескплозијом и све подсећа на 1990-1992 код нас. Сада тренутно фаза је наоружавња. Иако већина становништва Либана има оружје, додатно се и даље прибавља јер полако осим рата Хезболаха и Израела по свему судећи спрема се и локални грађански окршаји по систему сви против свих.

Сунити против Шита, Друзи против Шита и Алавита, Хришћани против Хезболаха. Сви чекају да баш она друга страна почне рат.

Од почетка масовних удара на југ Либана са тог простора побеглo је према неким порценама око милон људи у централни део и на север Либана.

Оно што је занимљиво Либан са добија своје избеглице, а иначе за прихват избеглица и азиланата из околних земаља Либан је добијао неколико милијарди од Европске уније.

Оно што је занмиљиво да је први пут од завршетка грађанског рата у Сирији дешава се обратни процес да је чак 100.000 грађана Либана отишло у Сирију.

Такође још један занимљив феномен који се јавља и може бити неповољан по Хезболах. У самом Либану има чак 18 верских група, а нови феномен је да се хришћанске групе наоружавају с тим да Хезболах осим сукоба са Израелом мора потенцијално да рачуна и на унутрашњи сукоб са хришћанским групама и милицијама у централно и северном Либану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *